Vijećnici zaratili zbog počasnih građana, SDA gonja visoku politiku preko Mostara

Gradsko vijeće Grada Mostara danas je donijelo Odluku o proglašenju počasnog građanina Grada Mostara Ericu Nelsonu I Johann Sattleru koje je predložio predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić. Ovu odluku Marić je predložio jer su spomenuti ambasadori, kako kažu, pomogli u pregovorima oko Grada Mostara i finansijski, preko projekata, pomogli gradu.

Ova odluka, iako se činila protokolarna pokazala je sav apsurd u Mostaru. Opozicija je ustvrdila da SDA preko Mostara provodi politiku sa viših nivoa vlasti.

Vlatko Marinović iz HDZ-a je prokomentarisao da Komisija za statut i pravne akte nije raspravljala o ovoj tački i da nije ispoštovana procedura po pitanju ove Odluke ali da oni nemaju ništa protiv ove odluke i da će je podržati.

Vijećnica Irma Baralija je podsjetila Vijeće i građane Mostara da je u pregovorima učestvovao i ambasador Velike Britanije Matthew Field i ambasadorica Kathleen Kavalec, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

„Pomalo je ružno što smo njih izostavili, ako je to bio kriterij. Naveli ste da je gospoda donirala novac za grad a ja podsjećam da je bilo mnogo ambasadora koji su dali novac, prvenstveno Švedska pa se nismo njih sjetili, a da ne govorimo o našim građanima. Ovo je bila prilika da sve nagradimo. Izgleda da se nešto poput ove inicijative i dalje ne koristi samo lokalno već je uvijek umiješana visoka politika. Nadam se da se ne radi i o nekim ličnim interesima“, rekla je Baralija a Mrinović se na ovo nadovezao rekavši da potpisuje sve što je Baralija rekla.

Vijećnik Silvijo Bubalo je naglasio da je HDZ od početka priče oko počasnih građana HDZ bio protiv odluke i da su za ljubav svojih koalicionih partnera popustili.

Zanimljivo je i to da je danas u Vijeću HDZ podržavao Našu stranku, a HRS SDA i da se na kraju nije znalo šta je čije mišljenje s obzirom na različita stajališta vijećnika iz istih stranaka.

Sa druge strane HRS je rekao da HDZ na svim sastancima koji su održani bio protiv ove odluke i da su danas promijenili mišljenje i priklonili se svojim koalicionim partnerima.

Na kraju je gradonačelnik Mostara Mario Kordić pozvao vijećnike da ne prave cirkus od ove odluke i da je rasprava čisto „politikanstvo i manitanje“ te da su Sattler i Nelson pozitivnim pritiskom doveli u Mostaru do toga da su svi jednaki.

„Mostar je krenuo i pričamo danas o tome da usvajamo po prvi put u zakonskom roku. Mi smo komunalci a neki veliki političari iako neki pretenduju da to budu. Da ne pravimo skeč jer se radi o ljudima koji su istinski prijatelji Mostara“, poručio je Kordić.

Na kraju Vijeće je proglasilo počasnim građanima Nelsona i Sattlera.

Prethodni članakMilivojević zatražio više sredstava za Sabornu crkvu i povratnička naselja
Naredni članakDirektor mostarskog Pozorišta postao javni pravobranilac Mostara