Vijećnici upozorili na brojne potrebe građana kojih nema u budžetu Mostara za 2022.

Gradsko vijeće Mostara danas je razmatralo i usvojilo Nacrt budžeta Grada za 2022., a tenzija nije bilo mnogo budući da se radi o nacrtu dokumenta koji se može mijenjati i dorađivati. Najavljeno je na desetine amandmana, no opozicija smatra da, kao ni prošlog puta njihovi amandmani neće biti usvojeni. Vijećnici smatraju da se nešto počelo raditi, ali da redoslijed rješavanja problema nije dobar.

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić je rekao da postoje prihodi koji daju okvir jer se ne može trošiti ono što nema. Kaže da budžet nije dokument koji se neće mijenjati i da će već krajem februara biti tehnički rebalans i da će se tada mnogo stvari iskristalisati.

Zamolio je vijećnike da „amandmanima ne pumpaju budžet“ i da predlažu realne i korisne stvari.  Kaže da je većina stvari dobra ali da ponekad ne može sve da se ispuni, te da e moguće da su neke stvari budžetom ispuštene, ali da će se amandmanima dopuniti.

„Predviđeni prihodi su realno rađeni. 2021. godina je bila pospremanje Gradske uprave i rada Vijeća i napravljen je dobar iskorak na svakom polju. Jasnija je situacija u kom pravcu ide grad a 2022. će biti godina kada će doći mnoge stvari na implementaciju, počevši od Moparkinga koji će donijeti prihode. Ovo preduzeće je formirano 2012.. godine i sada se starta sa manjkom od 3 miliona, ali kada zaživi bit će prihoda“, rekao je Kordić.

Kordić je rekao da će se Grad Mostar zaduživati za velike projekte, ali da se to mora pametno raditi. Kada su u pitanju javna preduzeća kaže da se već vidi svjetlo na kraju tunela.

Kordić je zamolio da se budžet uradi u zakonskom roku i da se ne ide na odluke o privremenim finansiranju. Rekao je i da 9 miliona maraka infrastrukturnih projekata počinje već početkom naredne godine.

Vijećnici su najviše primjedbi imali na izostavljene projekte u infrastrukturi u gradskim i prigradskim naseljima, pitanja vodovoda, kanalizacije, sredstava za kulturne institucije, spomenike ili udruženja.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Velibor Milivojević rekao je, govoreći o budžetu, da je Saborna crkve Svete Trojice veoma važna i da bi trebalo više novca izdvojiti za ovu namjenu. Milivojević je podsjetio Vijeće da je već ranije tražio sredstva za sportski centar i igralište u Hodbini i da bi se u budžetu za narednu godinu trebala naći sredstva barem za početak toga projekta, odnosno za projektnu dokumentaciju. Milivojević je zatražio i da se izdvoje sredstva za početak gradnje kanalizacije u naselju Ortiješ.

Kada je u pitanju kultura osvrnuo se na važnost udruženja Preporod, Napredak i Prosvjeta i naglasio da se ovim udruženjima, s obzirom na njihovu važnost, treba dodijeliti više sredstava iz budžeta. Također je podsjetio na važnost Muzeja Žitomislić, te zatražio izdvajanje sredstava za finansiranje ove institucije.

Ivan Zelenika zamjenik predsjednika Gradskog vijeća govoreći o nacrtu Budžeta Grada Mostara rekao da se neraspoređena sredstva treba utrošiti u sanaciju ulice Alekse Šantića gdje žive Hrvati.

Zanimalo ga je i na što se troši ekološka taksa na gradskom području Sjever, jer smatra da su se sredstva trošila samo na jednom području, dok se na drugim područjima ništa nije radilo.

Osvrnuo se i na kulturu i rekao da Agencija stari grad nije jedini spomenik kulture u Mostaru i da će se i drugi spomenici obuhvatili u gradu Mostaru jer nije samo kultura u Starom gradu. Kada je u pitanju Jugozapad potencirao je određene projekte i nada se da će se više pažnje obratiti na ovo područje.

Zelenika je naglasio da u Mostaru ima niz škola koje prokišnjavaju i da se ovaj problem mora završiti. On je naglasio da u sklopu Gradske uprave mora biti formirana organizacijska jedinica koja će se baviti saobraćajem i saobraćajnom politikom.

Vijećnik Adem Macić je odgovarajući na Zelenikina pitanja rekao da se novac na Sjeveru koristio u krugu od 3 kilometra i to  Vrapčićima i Bijelom Polju.

Vijećnik Haris Nazrajić smatra da je Nacrt obuhvatio ono što se može postići da se održi stabilnost.

Prethodni članakDodik: Međunarodni intervencionizam predugo zadržan u BiH
Naredni članakMilivojević zatražio više sredstava za Sabornu crkvu i povratnička naselja