(VIDEO) Umjesto srpskim, odaju počast francuskim vojnicima: Izmješten spomenik u Prištini, da li je za sve kriva Ambasada Francuske?

Nakon što su ambasadori Njemačke i Francuske na Kosovu objavili fotografiju zajedničkog obilježavanja Dana primirja na vojnom dijelu pravoslavnog groblja u Prištini, javnosti je “upalo u oko” da se spomenik srpskim vojnicima palim u Prvom svjetskom ratu više ne nalazi na mjestu gde je ranije stajao.

U centralnom dijelu groblja, umjesto spomenika srpskim vojnicima, postavljena je nova nadgrobna spomen ploča na kojoj na srpskom, albanskom i francuskom jeziku piše “Francuskim vojnicima palim na Kosovu”, iako već postoji još jedna spomen ploča, na kojoj je sad pridodat i albanski prevod poruke “Večna zahvalnost francuskim ratnicima palim 1918.”

Bez znanja Eparhije raško-prizrenske

Bijela spomen ploča podignuta u slavu srpskih junaka postradalih u periodu Balkanskih i Prvog svjetskog rata, od 1912. do 1918, na kojoj piše “Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912 – 1918, pomjerena je sa donje, bočne strane spomen parka.

Izmještanje spomen ploče obavljeno je bez znanja Eparhije raško-prizrenske.

Prištinski paroh Staniša Arsić rekao je za “Kosovo onlajn” da ima saznanja da su, po naredbi direktora preduzeća “Hortikultura” – radnici devastirali spomen obilježje, pa je ploča sklonjena u stranu.

Kako navodi, to je urađeno poslije Mitrovskih zadušnica.

– Lično sam, u subotu, na zadušnice, služio parastos pored spomen ploče srpskim vojnicima. Apelujem na Ambasadu Francuske na Kosovu da izdaju nalog da se spomen obilježje vrati u pređašnje stanje, jer imam saznanja da je to bila naredba francuskog ambasadora – kazao je Arsić.

Kako se vidi na licu mjesta, svjež beton kojim su zaliveni tragovi stopa do spomen ploče, dokazuje da se premiještanje desilo pre nekoliko dana.

Arsić je zato dodao da će u dogovoru sa Eparhijom raško- prizrenskom razmotriti mogućnost podnošenja prijave protiv direktora “Hortikulture” i Ambasade Francuske u Prištini.

Oglasila se Eparhija raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost povodom izmiještanja spomen ploče srpskim vojnicima koji su u Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu oslobodili ove prostore.

– Ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija raško-prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmiještanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, koji su podneli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima – navodi se u saopštenju Eparhije i dodaje:

– Na ovaj način, ne samo da je ponovo iskazano nepoštovanje prema jednom spomen obilježju na pravoslavnom groblju na Kosovu i Metohiji, i to od strane zvaničnog gradskog preduzeća, već se prekrajanjem istorije pokušavaju zamagliti nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima – kažu u Eparhiji.

– Time se pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i vejrskog nasljeđa bila kada bi zaštita tog nasljeđa bila prepuštena isključivo kosovskim institucijama. Eparhijske pravna služba će razmotriti sve mogućnosti kako da se spomen ploča vrati na svoje prvobitno mjesto i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti. Međutim, više od svega, učestalo skrnavljenje i oštećivanje srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji nam pokazuju potrebu za višim stepenom zaštitom naše kulturne i duhovne baštine, ukoliko želimo da ta baština na ovim prostorima opstane onakva kakva jeste – dodaje se u saopštenju, piše Kosovo onlajn.

Prethodni članakPOTRESNA SCENA Žena se porodila u kupatilu, beba upala u WC šolju
Naredni članakSrpska na prvom mjestu u Еvropi po broju oboljelih od karcinoma grlića materice