Verhaz: U Srpskoj nije zabilježen nijedan slučaj akutnog hepatitisa

U Srpskoj nije zabilježen nijedan slučaj akutnog hepatitisa kod djece uzrokovanog novim nepoznatim virusom od kojeg je trenutno u svijetu oboljelo 200 osoba. Medicinska javnost će u narednim danima biti obaviještena o uzročniku nove vrste hepatitisa, istakla je Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Srpske.

Verhaz je,  istakla da je Klinika za infektivne bolesti UKC Srpske je referentna ustanova za liječenje hepatitisa.

– U toku godine imamo određen broj pacijenata koji imaju bolest koja ima sve karakteristike akutnog virusnog hepatitisa, a nakon određenih pretraga nemamo potvrdu da se radi o virusu – naglasila je Verhaz.

Ona je dodala da nisu samo virusi uzročnici upale jetre jer, kako je rekla, postoji veliki broj hepatotropnih virusa – koksaki i adenovirusa za koje se i sumnja da su uzročnici najnovijeg nepoznatog virusa.

– Svjedoci smo posljednjih godina da virusi mogu da promijene svoju ćud zato što potiču iz životinjskog svijeta i skloni su genetskim mutacijama. Kad promijene svoja svojstva promijene i svoj potencijal prema ljudskom organizmu – rekla je načelnica.

Naglasila je da će se sačekati da Svjetska zfravstvena organizacija potvrdi o kojoj se vrsti hepatitisa radi, a ono što zabrinjava, ističe, su izvještaji da je kod nekoliko djece bila potrebna transplantacija jetre što upućuje da se radi o agresivnijem obliku hepatitisa koji ranije nije viđen.

Svjetska zdravstvena organizacija primila je izvještaje više od 200 slučajeva novog tipa hepatitisa nepoznatog porijekla ili upale jetre u 20 zemalja. Hepatitis je poznata bolest, najčešće izazvana virusnom infekcijom, a uzrokuje zapaljenje jetre. Za sada postoji pet glavnih tipova hepatitisa koje izazivaju određeni virusi – poznati kao A, B, C, D i E. Novi tip biće, vjerovatno, označen kao hepatitis F.

Prethodni članakVučić: Beograd će reagovati na zahtjev Prištine za članstvo u Savjet Evrope
Naredni članakFinska danas donosi odluku o ulasku u NATO