Veliki udarac za spoljnu politiku: „SAD nikada nisu bile tako izolovane“

SAD nisu uspjele da izdejstvuju produžetak embarga UN na uvoz oružja Iranu, koji uskoro ističe, a reakcije na to stižu iz svih dijelova svijeta.

Državni sekretar Majk Pompeo kritikovao je Savjet bezbjednosti UN zbog neuspjeha da očuva svoj mandat održavanja međunarodnog mira i bezbjednosti.

„Odbijena je razumna rezolucija o produžetku 13 godina dugog embarga na oružje Iranu i otvoren je put državi koja je svjetski lider u sponzorisanju terorizma da kupuje i prodaje konvencionalno oružje bez posebnih restrikcija UN, po prvo put u deceniji“, rekao je on u saopštenju. „Neuspjeh Saveta bezbjednosti da radi odlučno u odbrani međunarodnog mira i bezbjednosti je bez opravdanja“.

Rezolucija je pridobila samo dva glasa „za“ – Sjedinjene Države i Dominikansku Republiku. Rusija i Kina glasale su protiv mjere, dok je preostalih 11 zemalja bilo uzdržano. Rezoluciji je potrebno bar deset glasova „za“ da bi bila usvojena, uz to da niko ne stavi veto.

Ambasador Irana u Ujedinjenim nacijama, Mahid Takt Ravanči, rekao je da bi bilo kakvo uvođenje sankcija ili restrikcija Saveta bezbjednosti „bilo ozbiljno primljeno od strane Irana, a naše opcije nisu limitirane“, prenosi Glas Amerike.

„U 75 godina istorije Ujedinjenih nacija, Amerika nikada nije bila ovako izolovana“, tvitovao je portparol ministarstva spoljnih poslova Irana u subotu.

„Uprkos svim putovanjima, pritisku, jastrebarenju, Sjedinjene Države mogle su da mobilišu samo malu zemlju (da glasa) uz njih“, napisao je Mosavi dodajući da je „prošle noći, aktivna diplomatija Irana, zajedno sa pravnom snagom (nuklearnog sporazuma) porazila Sjedinjene Države ponovo u Savjetu bezbjednosti“.

Misija Kine u UN tvitovala je da rezultat glasanja „pokazuje ponovo da unilaterizam ne uživa podršku i da maltretiranje neće uspjeti. Svaki pokušaj da se svoj sopstveni interes postavi iznad zajedničkog interesa međunarodne zajednce je slijepa ulica“.

Embargo na prodaju ili transfer konvencionalnog oružja u Iran ističe 18. oktobra 2020, u sklopu nuklearnog sporazuma iz 2015, poznatog pod formalnim imenom Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Vašington je upozorio da će oslobađanje Irana od restrikcija voditi daljoj destabilizaciji u regionu, intenziviranju konflikta i regionalnoj trci u naoružanju.

SAD su takođe ukazale na regionalnu podršku koju su dobile za produžetak embarga od Izraela i na zabrinutost država Zaliva kao razog za zahtjev da se embargo produži.

Tramp ne odustaje Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da će sljedeće sedmice preduzeti korake da se ponovo pokrene pitanje sankcija Ujedinjenih nacija Iranu.

„Ponovo ćemo to pokrenuti, vidjećete sljedeće nedjelje“, rekao je Tramp novinarima dan nakon što je Savjet bezbjednosti UN odbio američki predlog za produženje embarga na oružje Iranu, prenosi Rojters.

SAD su prijetile su da će aktivirati povratak svih sankcija UN protiv Irana koristeći odredbu nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine između Irana i svjetskih sila, iako je Tramp odustao od sporazuma 2018. godine.