Veliki interes za izgradnju solarnih i vjetro elektrana

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedran Lakić konstatovali su da je potrebno dodatno raditi na razvoju elektroprenosnih kapaciteta u BiH, te da u oba entiteta postoji postoji izuzetno veliki interes za izgradnju solarnih elektrana i vjetroelektrana.

– Zajednički je konstatovano da u oba entiteta postoji izuzetno veliki interes za izgradnju solarnih elektrana i vjetroelektrana, naročito na području Hercegovine, te da je stoga potrebno dodatno raditi na razvoju elektroprenosnih kapaciteta u BiH – saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da su na današnjem sastanku u Banjaluci Đokić i Lakić u tom smislu istakli neophodnost neposrednijeg djelovanja i saradnje oba resorna ministarstva sa “Elektroprenosom BiH”, na način da ona budu više operativno i stalno uključena u aktivnosti koje se tiču ovog pitanja.

Na sastanku su razmatrana aktuelna pitanja u vezi sa međusobnom saradnjom i definisani pravci zajedničkog djelovanja u narednom periodu, dodaje se u saopštenju.

Razgovarano je o razvojnim projektima u oblasti energetike na nivou Republike Srpske i FBiH, kao i o nastavku implementacije započetih aktivnosti u resornim oblastima dva ministarstva.

U saopštenju se navodi da su ministri izrazili potrebu da se, putem kontinuirane komunikacije i koordinacije aktivnosti, usaglase i ponude sprovodiva rješenja za neka od otvorenih pitanja.

– Na sastanku je bilo riječi i o ispunjavanju obaveza iz Trećeg energetskog paketa, prije svega o zakonu o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH. Naglašeno je da je u interesu oba entiteta da se rad na tom zakonu ponovo pokrene i nastavi kroz rad radne grupe, a s ciljem njegovog konačnog usvajanja – ističe se u saopštenju.

Učesnici sastanka razgovarali su i o realizaciji projekata izgradnje gasne infrastrukture, istakavši da je ona veoma značajna, posebno sa stanovišta diversifikacije izvora snabdijevanja, te da se očekuje od Savjeta ministara da nastavi aktivnosti s ciljem potpisivanja ugovora između BiH i Srbije i BiH i Hrvatske koji se tiču projekata izgradnje gasovoda prema ovim susjednim zemljama.

Đokić i Lakić su istakli da je saradnja između entiteta izuzetno značajna kao preduslov za sveukupni ekonomski rast i razvoj i uspješnu realizaciju mnogih aktivnosti koje je BiH preuzela kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici i drugih međunarodnih dokumenata.

Na sastanku je zaključeno da je u prethodnih nekoliko godina načinjen veliki iskorak i napredak u pogledu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim, te da tim putem treba nastaviti, u skladu sa ustavnim nadležnostima, dodaje se u saopštenju.

Prethodni članakSjajna Lana Pudar prvakinja svijeta u juniorskoj konkurenciji
Naredni članakBunoza: Јoš nije usaglašen tekst zakona o sudovima