Velika sudska saga: Počinje suđenje za “Krvavi Bajram” u Mostaru

U Kantonalnom sudu Mostar danas će otpočeti glavni pretres u slučaju “Liska park”.

Ovaj slučaj, jedna od najvećih sudskih saga na Kantonalnom sudu u Mostaru, poznat i kao „Krvavi Bajram“ bit će, praktično nastavljen nakon što je prekinut u januaru 2013. godine.

Ko su optuženi

Optuženi u ovom predmetu su Marko Radić Maka, Josip Cvitanović Cviki, Božo Perić, Željko Planinić i Zlatko Pavlović, kao i Ivan Hrkać čiji je predmet razdvojen od drugih, zbog bjekstva u Hrvatsku.

Cvitanović je, podsjetimo, lani 9. novembra ubio Radića i u toku je suđenje.

Mirjana Đerić , kantonalna tužiteljica koja je četvrta tužiteljica u ovom slučaju, kazala nam je da će predmet u odnosu na Radića, kao prvooptuženog, biti razdvojen od drugih.

Suđenje je započeto još 2006. godine, a prema optužnici Radić, u svojstvu bivšeg načelnika Policijske uprave u zapadnom dijelu grada te Cvitanović i ostali kao bivši pripadnici specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne teretili su se da su na Bajram, 10. februara 1997. godine oko 14 sati, naoružani pištoljima i palicama, zajedno napali grupu od više stotina građana bošnjačke nacionalnosti koji su se, prema prethodno najavljenoj posjeti, kretali u blizini groblja u Liska parku.

Glumio da gubi svijest

Nakon što su ih udarcima pomoću palica pokušali prisiliti da se vrate unazad, počeli su pucati iz pištolja te zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže i lakše ozlijedili 23 osobe. Seid Maksumić i Safet Radoš su bili teško ozlijeđeni, a među onima koji su zadobili lakše ozljede bio je i bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

Cvitanović je početak suđenja dočekao u zatvoru zbog ubistva svog punca Davora Knezovića, kojeg je ubio u junu 2004.godine, a za što je osuđen na osam godina zatvorske kazne.

Cvitanović se, kako smo pisali, u aprilu ove godine namjeravao nagoditi s Tužilaštvom HNK, ponudivši im, između ostalog, informacije za slučaj „Liska park“. Upravo je on „najzaslužniji“ za silno odugovlačenje suđenja u ovom slučaju. U nekoliko navrata je otkazivao punomoć svojim advokatima, a nerijetko je u sudnici glumio da gubi svijest, izjavljivao da zbog terapije koju prima kao PTSP-ovac ništa ne razumije do raznih drugih „izgovora“.

Avaz

Prethodni članakMuškarac koji je prijetio bombom u Doboju smješten na psihijatriju
Naredni članakPodnesena privatna tužba protiv Aleka Boldvina