Velika Britanija uvela sankcije Dodiku i Cvijanovićevoj

Velika Britanija uvela je sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i Željki Cvijanović, predsjedniku Republike Srpske, zbog pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH, potvrdio je na svom Twiter nalogu Metju Fild, ambasador UK u Britaniji.

“Ministrica spoljnjih poslova je danas sankcionisala dvoje bh. političara, Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovih aktivnosti na podrivajnju legitimiteta i funkcionalnosti”, napisao je Fild.

Sankcije, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine i prve su pod režimom sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za BiH.

 

Kako je navedno na stranici Vlade Velike Britanije sankcije su Dodiku i Cvijanovićevoj uvedene zbog pokušaja narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Sankcije, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su od strane Ujedinjenog Kraljevstva za BiH.

“Ujedninjeno Kraljevstvo vjeruje da Dodik i Cvijanovićeva namjerno podrivaju teško postignut mir u BiH”, navodi se na stranici Vlade Velike Britanije i dodaju da su Dodik i Cvijanovićeva ohrabreni ruskim potkopavanjem međunarodnog sistema utemeljenog na pravilima iskoristile svoje pozicije vlasti da potiču de facto secesiju Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, što je izravno suprotno ustavu zemlje.

“Milorad Dodik poduzeo je akciju za povlačenje Republike Srpske iz ključnih institucija BiH, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, potkopavajući domaći i regionalni mir i potičući etničku mržnju i poricanje genocida”, navode u Vladi Velike Britanije i dodaju da je  u međuvremenu, u oktobru 2021. godine,

Cvijanovićeva koristila svoj poziciju za podnošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti nadležnosti sa BiH na entitetskih nivou. Takođe, Cvijanovićeva je, kako se dodaje, javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici.

“Radeći u koordinaciji sa SAD-om i drugim istomišljeničkim partnerima, ministar inostranih poslova se nada da će današnja objava potaknuti druge nacije na primjenu sličnih restriktivnih mjera koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje”, navode iz Vlade Velike Britanije. Ministrica inostranih posolva Velike Britanije Liz Trus rekla je da Dodik i Cvijanovićeva potkopavaju teško stečeni mir u BiH.

“Potaknuti Putinom, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana. Ovim strogim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost”, rekla je Trusova.

Dalje se navodi da postupci i retorika Dodika i Cvijanovićeve prijete poništavanjem 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti i potkopavanjem Dejtosnkog mirovnog sporazuma, koji je okončao neprijateljstva 1995. godine.

Prethodni članakDodik: Uložio sam veto na sve što šteti Republici Srpskoj, Vjerujem da ćemo potvrditi jedinstvo
Naredni članakDodik komentarisao sankcije Velike Britanije -“ZABOLI ME”