VEĆINA STANOVNIKA ZAPADNOG BALKANA NE ŽELI DA SE VAKCINIŠE

Više od 75 odsto stanovnika Zapadnog Balkana vjeruje u neku od teorija zavjere o virusu korona i većina ne želi da se vakciniše, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je su objavile ekspertska grupa “Balkan u Evropi” i Evropski fond za Balkan.
Posljedica raširenosti ovakvih vjerovanja je nepovjerenje u vakcine, pa tako samo 39 odsto građana regiona kaže da bi primilo vakcinu protiv virusa korona, što je znatno manje nego u drugim dijelovima Evrope.

U Srbiji je taj procenat veći od regionalnog prosjeka – oko 50 odsto građana kaže da bi prihvatilo vakcinaciju, prenosi RTS.

U istraživanju, koje je tokom oktobra sproveo IPSOS u ime ekspertske grupe “Balkan u Evropi” BIEPAG i Evropskog fonda za Balkan, u fokusu su bile neke od najraširenijih teorija koje nude neko skriveno i navodno pravo objašnjenje za postojanje i širenje virusa korona.

Građani su upitani o uvjerljivosti teorija da je virus “pobjegao” iz laboratorije u Vuhanu, da ga je napravila kineska vlada kao bio-oružje, da ga je proizvela vlada SAD kao bio-oružje, da virus širi farmaceutska industrija, kao i da Bil Gejts planira da čipuje svjetsko stanovništvo preko vakcine, što je u vezi sa 5G mrežama.

Autori studije su naveli da slična istraživanja u Evropi i Sjevernoj Americi pokazuju da okvirno jedna četvrtina stanovništva vjeruje u neke od teorija zavjere, dok je na Balkanu taj broj dva ili čak tri puta veći.

Najviše se u teorije zavere veruje u Albaniji, ali je i u Srbiji procenat visok – od 40 do 70 odsto, u zavisnosti od teorije.