Večeras počinje proslava Mučenika Žitomislićkih (video)

U vjeri Pravoslavnoj postradaste,
U jamu tamnu bezblagodatni Vas baciše,
Silom Božje blagodati Svjetlonosci se projaviste.
I opet mošti vaše prelamaše kad belu crkvu nad Neretvom rušiše.
Iz nebeske slave Carstva Žitni manastir obnoviste:
Da živeći kod svetinje Žitomislića
O Hljebu Života Vječnoga mislimo,
I Novom Carstvu Hristove Ljubavi sa Vama pjevamo,
Konstantine, Makarije i Dositeje,
Vladimire, Mladene, Branko, Marko i Obrene,
Prepodobni Mučenici Žitomislićki,
Molite Hrista Spasa: da spase rod naš Pravoslavni!

                                        (Tropar Svetim mučenicima žitomislićkim)

 

U slavu Svetih sveštenomučenika žitomislićkih godinama se pjeva u Hercegovini, a uskoro će i u cijelom srpskom pravoslavnom svijetu. Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve odredio je datum praznovanja Svetih sveštenomučenika žitomislićkih i to će od ove godine i svih narednih godina biti 26. jun. Sveštenomučenici žitomislićki u hercegovačkom kraju, posebno u Manastiru Žitomislić spominju se i mole na svakoj molitvi, a od naredne godine naći će se i u pravoslavnim kalendarima da ih praznuje i slavi cijeli pravoslavni svijet na dan kada nevini postradaše.

Iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović i monaštvo ovoga manastira u nedjelju 26. juna pozvali su sve hercegovačke vjernike da dođu u manastir da bi zajedno u molitvi i sjećanju obilježili ovaj važan dan i zajedno započeli tradiciju slavljenja Svetih sveštenomučenika žitomislićkih.

Iguman Danilo naglašava da se po prvi put u nedjelju slavi dan Svetih sveštenomučenika žitomislićkih koji su kanonizovani 2005. kada je osvećen manastir Žitomislić.

Iguman Danilo Pavlović

 

„Tada su svečano uneseni u spisak svetih ali nije određen datum njihovog praznovanja. Ove godine na arhijerejskom saboru donesen je datum praznovanja i od naredne godine će biti unesen u kalendar Srpske pravoslavne crkve“, navodi iguman Danilo.

Praznovanje će započeti u subotu 25. juna sa prazničnim večernjim služenjem u 18 časova i izložbom „Vaskrsenje manastira Žitomislić“ koja će početi u 19 časova.

„To su fotografije manastira koje imamo od onih prije rata, II Svjetskog rata, slike mučenika žitomislićkih, fotografije manastira prije rušenja, dok je bio porušen, u toku obnove i danas. Imamo jednu retrospektivu manastira i onoga što je preživio u novijoj istoriji“, navodi iguman Danilo.

U nedjelju 26. juna jutrenje je u 8 časova, a Sveta arhijerejska liturgija u 9 časova. Svetu arhijerejsku liturgiju služiće episkop niški Arsenije, episkom dalmatinski Nikodim i episkop zahumsko-hercegovački i primosrki Dimitrije.

„Nakon liturgije u 11 i 30 časova biće održana Svečana akademija gdje će se podsjetiti značaja samih mučenika i istorije manastira jer se ove godine obilježava i 30 godina od kada je manastir porušen i 20 godina od kako je počela njegova obnova“, rekao je iguman Danilo dodajući da će se kroz cijelu godinu nastaviti obilježavati važna godišnjica rušenja i obnove manastira.

Prethodni članakVELIKA AKCIJA U SRBIJI Uhapšeno 9 članova kriminalne grupe, neki od njih visokorangirani pripadnici Vojske Srbije
Naredni članak“VASKRSENJE MANASTIRA ŽITOMISLIĆ”, BOGOSLUŽENJEM I IZLOŽBOM POČELA PROSLAVA SVETIH MUČENIKA ŽITOMISLIĆKIH