VAŽNO OMOGUĆITI NOVA TRŽIŠTA VINARIMA

MOSTAR – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je važno omogućiti nova tržišta domaćim vinarima, poput Ruske Federacije i Kine, kako ne bi bili potpuno zavisni od tržišta EU.

 

Osim tržišta EU, kaže Košarac, zapažen je izvoz i u zemlje Cefte, ali postoji potreba za obezbjeđivanjem novih tržišta za plasman vina.

“Značajno je da omogućimo i tu vrstu alternativnih tržišta kako ne bismo bili potpuno zavisni od tržišta EU. Značajno je da izvozimo vino i u Rusku Federaciju, Kinu i na neka druga tržišta koja su zainteresovana za proizvode iz Srpske i FBiH”, rekao je Košarac novinarima u Mostaru, gdje je obišao festival “Vinski putevi Hercegovine”.

 

Košarac je istakao da je neophodno i obezbijediti mogućnost daljeg plasmana domaćih proizvoda u zemlje EU, te najavio da će u saradnji sa entiteskim strukturama biti donesen zakon o organizaciji tržišta vina i pravilnici kako bi vinari iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ i nakon 2024. godine mogli da nastave sa izvozom u zemlje EU.

 

On je ocijenio da su domaći proizvođači marljim radom savladali sve standarde kako bi vinska proizvodnja u Srpskoj i FBiH bila zapažena i ispunjavaju standarde kako bi se našli na tržištima EU i drugih dijelova svijeta.

 

“Treba istaći velike napore ne samo naših proizvođača, nego i institucija Srpske i FBiH koje daju doprinos proizvodnji grožđa, odnosno vina”, rekao je Košarac.

 

On je istakao da BiH ima 81 proizvođača vina koji proizvode oko 17 miliona litara vina.

 

“Vinogradi se prostiru na 3.700-3.800 hektara zemljišta. Dominantna vina su blatina i žilavka, ali imamo i druga iskustva koja možemo iskoristiti u nekim drugim sortama kako bi se etablirali na svjetskim tržištima”, rekao je Košarac.

 

On je naveo da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara poštuje sve napore koje preduzima Spoljnotrgovinska komora u promociji vinske proizvodnje u BiH.

 

“Imamo jako dobru komunikaciju sa Spoljnotrgovinskom komorom i Asocijacijom vinara i očekujemo da ćemo u narodnom periodu zajednički raditi na implementaciji naših obaveza, a to je da definišemo još nekoliko pravilnika koji će po usvajanju omogućiti našim vinarima da nastave svoje izvozne aktivnosti prema zemljama EU”, rekao je Košarac.

 

Spoljnotrgovinska komora BiH organizovala je danas u Mostaru festival “Vinski putevi Hercegovine” s ciljem promocije vinske kulture i turističke ponude Hercegovine na kojem će se predstaviti dvadesetak izlagača.

 

Na festivalu će se predstaviti hoteli, turoperateri, restorani i vinarije, a cjelodnevni program uključuje kurseve, panele i radionice sa naglaskom na potencijal vinskog turizma i povezivanje vinske industrije sa drugim granama turizma.

Prethodni članakĐoković u trećem kolu Vimbldona
Naredni članakFestival “Vinske ceste Hercegovine” u Mostaru okupio vinare, turističke radnike, ministre