VASKRŠNJE LITURGIJE SLUŽENE U SVIM MOSTARSKIM HRAMOVIMA (FOTO, VIDEO)

Vaskršnje liturgije na području Mostara služene su u ponoć u manastiru Žitomisliću i  hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju, u 5.00 u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru i 6:00 časova u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju.

Na liturgijama je prisustvovao veliki broj vjernika, jer su ove godine, prvi put od početka pandemije virusa korona, služene ponoćne liturgije.

Liturgiju u manastiru Žitomislići služio je iguman Danilo Pavlović koji je naglasio da je praznik Vaskrs praznik pobjede života nad smrću i utjeha svima koji stradaju.

”Vaskrs je najveći hrišćanski praznik i praznik pobjede života nad smrću. Isus je radi ljudi pretrpio stradanje i krst i zato uoči Vaskrsa najprije se sjećamo njegovih djela koja se odnose na spasenje svih ljudi, a to je stradanje i smrt na krstu. Prošavši kroz to, on je pobijedio smrt svojim vaskrsnućem. Vaskrs svjedoči i poručuje da dobro uvijek pobjeđuje”, poručio je iguman Danilo.

U Staroj crkvi u Mostaru liturgiju su služili sveštenici Radivoje Krulj i Duško Kojić.

Kojić je vjernicima poručio da je Vaskrs najprije osjećaj radosti. ”Vaskrsli Gospod nam je poručio da njega tražimo u svakom čovjeku, tako da ponovni susret u našim hramovima, susret sa licima naše braće i sestara je susret sa samim Gospodom našim. Onaj ko nam tu nadu daje je svakako Gospod naš Isus Hristos”, naveo je Kojić.

On je naglasio da je praznik radosti, praznik vjere, nade i ljubavi i tome nas uči. ”Da se molimo za sve koji danas širom svijeta stradaju, da se uvijek sjećamo siromašnih i onih kojima je potrebna bilo koja pomoć, da se za praznik sjetimo svih koji su usamljeni i da sa njima podijelimo radost praznika, da se opomenemo zapovijesti Božije – ‘ljubite jedni druge’, jer samo ako pazimo na one pored nas možemo iščekivati svjetlost Vaskrsenja”, kazao je Kojić.

Liturgiju u crkvi u Bijelom polju služio je svešetnik Nebojša Radić, a u  Blagaju sveštenik Branimir Borovčanin.

 

 

 

Na  Vaskršnji ponedeljak, 25.aprila Sveta Liturgija sa početkom u 09:00 časova biće služena u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru i u manastiru Žitomisliću

Na Vaskršnji utorak, 26. aprila Sveta Liturgija sa početkom u 09:00 časova biće služena u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru i u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju.

 

Prethodni članakParlamentarni izbori u Sloveniji
Naredni članakÐoković protiv Rubljova za treću titulu na “Serbia openu”