Vaseljenska patrijaršija priznala makedonsku crkvu

VASELjENSKA patrijaršija saopštila je da priznaje takozvanu crkvu Severne Makedonije.

Kako je saopštio Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije, kojim je predsedavao vaseljenski patrijarh Vartolomej, priznaje se crkvena jerarhija predvođena arhiepiskopom Stefanom za kanonsku i validnu u celom pravoslavnom svetu i uspostavlja se kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa njom.

Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj priznaje naziv ove Crkve kao „Ohridska“ (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Severne Makedonije).

Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostavljeno je pravo da reguliše administrativna pitanja između nje i crkve Severne Makedonije u okviru kanonskog poretka i crkvene tradicije, navodi se u saopštenju Vaseljenske patrijaršije.

Kako je saopšteno, „Sinod je detaljno razmotrio crkvenu molbu Skoplja, kao i molbu vlasti Severne Makedonije i na ovaj način iscelio ranu raskola sa pravoslavnom braćom i sestrama“.
Kako su objavili mediji iz Severne Makedonije, nepriznata makedonska crkva poslala je molbu Vaseljenskoj patrijaršiji u aprilu 2018. godine i on je uzet u razmatranje već u maju. U međuvremenu je i državni vrh Severne Makedonije uputio nekoliko pisama i molbi patrijarhu Vartolomeju da se uvaži ta apelacija.

Odluka Vaseljenske patrijaršije ne znači da je nepriznata makedonska crkva dobila tomos za autokefalnost kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, navode makedonski mediji, već predstavlja objavu da vernici i sveštenici koji pripadaju toj crkvi nisu u raskolu i mogu da služe zajedno sa sveštenicima drugih pomesnih crkava.

Za utvrđivanje konačnog statusa slede dodatni pregovori, navode makedonski mediji.

Prethodni članakDETALJI TRAGEDIJE U TEŠNJU: Stavljali mu supstance u piće, bio povučen pa htjeli vidjeti kako će reagovati?!
Naredni članakOGLAS HRVATSKOG RESTORANA „ZAPALIO“ BALKAN: Kuvare spremni da plate 9.000 KM!