Varhelji stiže u BiH; Evropska unija donira vakcine

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije danas stižu u BiH.

To je prilika da se BiH uruči donacija vakcina protiv virusa korona koje finansira Evropska komisija, ali i za razgovor Varheljija za zvaničnicima.

Bosna i Hercegovina bi putem ovog evropskog mehanizma u prvom kontingentu nabavke trebala dobiti 10.530 Pfizerovih vakcina.

Evropski komesar za susjedstvo proširenje Oliver Varhelji je naglasio kako donacijama vakcina Evropska unija šalje poruku podrške svim državama zapadnog Balkana, uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou.

Ranije je iz Ministarstva vanjskih poslova Austrije najavljeno da Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje. Prva isporuka svim partnerima u regionu najavljena je upravo u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Uoči njegovog dolaska, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da ne očekuje da, na sastancima, bude razgovarano o mogućnostima proširenja Evropske unije, već o projektima.