VARHELJI I LAJČAK SA PREDSTAVNICIMA ZAPADNOG BALKANA

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak učestvovaće danas u Evropskom parlamentu u Briselu u raspravi o Dejtonskom mirovnom sporazumu, 25 godina nakon njegovog potpisivanja.
Predstavnici parlamenata Srbije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i samoproglašenog Kosova pozvani su da učestvuju u diskusiji, tokom koje će biti emitovano i ranije snimljeno obraćanje visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja.

U diskusiji će učestvovati i glavni izvršni direktor Međunarodne krizne grupe Robert Moli.

Početak diskusije planiran je za 13.50 časova i trajaće do 15.45 časova.

Sastanak će početi uvodnim obraćanjem predsjedavajućeg Odboru za spoljne poslove u Evropskom parlamentu Dejvida Mekalistera.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu 21. novembra 1995. godine parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.