Vanredno stanje u Britanskoj Kolumbiji

Vanredno stanje proglašeno je u zapadnoj kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija nakon snažne oluje i nevremena koje je zatvorilo puteve i željezničke veze u tom regionu.

Kanadske oružane snage raspoređene su da pomognu hiljadama blokiranih stanovnika koji su zarobljeni od koja je pogodila region u nedjelju tokom noći.

Premijer Džastin Trudo obećao je pomoć prilikom posjete Vašingtonu i rekao da će trupe pomoći u obnovi.

Јedna žena poginula je u klizištu, a dvije osobe se vode kao nestale.

Hiljade ljudi i dalje su evakuisane nakon što je “atmosferska rijeka” – duga traka vlage u vazduhu koja prenosi vodu iz tropskih oblasti ka polovima – izbacila prosjek mjesečnih padavina u regionu za 24 časa.

Zvaničnici u regionu pripisali su prirodnu katastrofu posljedicama klimatskih promjena.

Uticaj klimatskih promjena na učestalost oluja je još nejasan, ali se zna da povećane temperature površine mora zagrijavaju vazduh iznad i čine dostupnim više energije za pokretanje uragana, ciklona i tajfuna. Kao rezultat toga, vjerovatno će biti intenzivniji sa više ekstremnih padavina.

U svijetu je već temperatura povećana za oko 1,2 Celzijusa od početka industrijske ere i temperatura će nastaviti da raste osim ako vlade širom svijeta ne smanje emisije štetnih gasova, navodi Bi-Bi-Si.

Prethodni članakMoguće novo poskupljenje gasa
Naredni članakUkrali svetiteljske mošti