Vanredno stanje, raste broj mrtvih u SAD, pojavio se snimak dolaska tornada

Američki predsjednik Džozef Bajden proglasio je vanredno stanje za Kentaki nakon što je u toj saveznoj državi od posljedica tornada, kako strahuje njen guverner Endi Bešir, poginulo više od 100 osoba.

Bajden je u subotu naložio da se federalni resursi usmjere na lokacije s najvećim potrebama, a ranije je razgovarao sa guvernerima pet država pogođenih olujama, Arkanzasa, Ilinoisa, Kentakija, Misurija i Tenesija, kako bi izrazio saučešće i potvrdio posvećenost brzoj isporuci pomoći, saopštila Bijela kuća, prenosi Rojters.

Na društvenim mrežama se pojavio i snimak dolaska tornada.

U razornim olujama koje su zahvatile američki srednji zapad i jugoistok, a koje je Bajden nazvao “nezamislivom tragedijom”, ima više mrtvih i pričinjena je velika materijalna šteta.

Oštećeni su fabrika svijeća i vatrogasna stanica u Kentakiju, skladište Amazona u državi Ilinois, gdje su najmanje dva radnika poginula, starački dom u Misuriju i mnogi drugi objekti i kuće, navodi Rojters.

Centar za predviđanje oluja Nacionalne meteorološke službe objavio je da je zaprimio 36 dojava o tornadima u Kentakiju, Ilinoisu, Tenesiju, Misuriju, Arkanzasu i Misisipiju.

Gotovo 99.000 ljudi u Kentakiju i više od 70.000 u Tenesiju je bez struje od subote poslijepodne, prema mrežnoj stranici PowerOutage.US.

Mnogi su scene nakon tornada upoređivali s ratnom zonom.

Prethodni članakPRIJEDOR DANAS BIRA GRADONAČELNIKA-Otvorena sva biračka mjesta
Naredni članakVelike demonstracije u Beču