V.d. uprava će voditi banku do izbora novog rukovodstva

Konfuzija nastala zbog isteka mandata trenutnog saziva Centralne banke BiH i guvernera te institucije dobila je dodatni element zamršenosti nakon što su tri člana Predsjedništva BiH javnosti saopštila međusobno kontradiktorne stavove o tome da li je ili nije izabrana nova uprava najvažnije finansijske institucije u BiH.

Dok su Šefik Džaferović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH iz FBiH, javnosti saopštili da je kasno u ponedjeljak održana telefonska sjednica Predsjedništva na kojoj je izabrano novo rukovodstvo uz prisustvo Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva, Dodik tvrdi da sjednice ne samo da nije bilo, nego ni da nikakve odluke nisu donesene.

Ionako komplikovanu situaciju dodatno je zamrsila opozicija u Republici Srpskoj, koja je ovu navodnu sjednicu iskoristila da napadne Dodika da je prekršio dogovor srpskih predstavnika i stranaka o tome da se ne učestvuje u donošenju odluka na nivou BiH dok se ne povuče amandman o negiranju genocida iz Krivičnog zakona BiH, koji je nametno bivši visoki predstavnik Valentin Incko, i to na kraju svog mandata, proglasivši ga izdajnikom.

Sudeći prema saopštenju Centralne banke BiH, ova institucija nije dobila novu upravu. Oni su između redova poručili političarima da ih ostave da rade svoj posao u v.d. mandatu dok se ne dogovore o sastavu nove uprave.

Ovo saopštenje konačno je donijelo razjašnjenje, s obzirom na to da u Centralnoj banci drže da će trenutna uprava nastaviti da radi dok se srpski predstavnici ne vrate u sistem odlučivanja na nivo BiH i ne odluče o novoj upravi i guverneru, što znači da je i njihovo razumijevanje situacije da sjednice Predsjedništva ili nije ni bilo ili odluka nije donesena.

“Upravno vijeće CB BiH zauzelo je stav da je neophodno omogućiti nesmetano izvršavanje zakonske uloge, osnovnih zadataka i funkcija CB BiH, u skladu sa Zakonom o CB BiH i njenim važećim aktima, dok Predsjedništvo BiH ne izvrši imenovanje novog saziva Upravnog vijeća”, saopštili su.

Nezavisne nezvanično saznaju od dva međunarodna izvora da su telefonske linije u protekla dva dana bile usijane kroz pokušaje da se trenutna situacija prevaziđe. Naime, kako je rečeno, vode se i indirektni razgovori s predstavnicima RS o tome kako da se razriješi trenutna situacija bojkota institucija, koja ne odgovara ni OHR-u, jer potkopava njegov autoritet zbog odluke koju je donio bivši visoki predstavnik, ali ni domaćim vlastima, pogotovo RS, koja očekuje pomoć Međunarodnog monetarnog fonda u vidu jeftine pozajmice od 300 miliona evra za cijelu BiH kako bi se pomoglo saniranju posljedica pandemije kovida. Kako saznajemo, MMF ne bi mogao uplatiti ovaj iznos ako ne postoji razjašnjena situacija u vezi sa funkcionisanjem Centralne banke.

Iz ovoga se može zaključiti da je postignuto solomonsko rješenje takve prirode da će svi biti zadovoljni, jer će Centralna banka nastaviti da funkcioniše, a pozicija RS o neodlučivanju na nivou institucija BiH neće biti ugrožena, s obzirom na to da je međunarodna zajednica, kako saznajemo, odlučila da umjesto primjene sankcija relaksira situaciju i omogući funkcionisanje institucija u novonastalim okolnostima.

Podršku Centralnoj banci iskazao je i sam visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji je nakon sastanka s guvernerom Senadom Softićem podvukao da je ta institucija važna za stabilnost i razvoj BiH. Zanimljivo je i da je OHR u saopštenju koristio “jezik RS” kada je govorio o ovoj instituciji, jer se poziva na Dejtonski sporazum.

“Visoki predstavnik Šmit naglasio je potrebu za postojanjem jake i nezavisne CB BiH – dejtonske institucije koja štiti stabilnost monetarnog i finansijskog sektora BiH od svog osnivanja 1997. godine, čime direktno doprinosi sveukupnoj stabilnosti i razvoju zemlje”, saopšteno je iz OHR-a.

Odluka da se ipak anulira održavanje sjednice i glasanje o novoj upravi Centralne banke BiH djelimično je i donesena kako bi se smanjio pritisak na čelnike RS, koji žele održati dogovor sa strankama iz RS, a istovremeno ne ugroziti monetarnu stabilnost BiH.

Inače, Šmit i Softić pozdravili su i najavu Njemačke banke, odnosno Centralne banke Njemačke, da pruži podršku funkcionisanju Centralne banke BiH. Nezavisne novine

Prethodni članakVatrogasci i narod odbranili manastir Dobrićevo od vatrene stihije
Naredni članakPožarna linija obasjala Bilećko jezero – Vatra na 15 mjesta prešla preko puta