Uvodi se red u mostarska naselja

Gradskom vijeće Grada Mostara danas je usvojilo nekoliko odluka o pokretanju postupka izrade regulacionih planova za određena gradska područja.

Novim nacrtom izmjena i dopuna Regulacionog plana za Sjeverni logor planira se novi objekt Vodovoda i naniže vatrogasaca, također planirano je da uz novu saobraćajnicu budu javni objekti.

“Radi se i o novom Domu zdravlja, koji bi odmakli od ceste da otvorimo zelene površine i potokom će ljudi dobit i proctor za druge investicije’’, istaknuo je Mirza Šahović, direktor Zavoda za prostorno uređenje grada Mostara.

Takođe centar Ilića dobit će novi izgled. Naime pred vijećnicima se našla Odluka o pristupanju izradi Regulacijskog plana i Programa uređenja ”Ilići-Babun”, gradsko područje Jugozapad, koja je usvojena.

Usvajanjem odluke pristupiće se izradi Regulacionog plana i Programa uređenja ‘Ilići-Babun’, Gradsko područje ‘Jugozapad’, a plan bi se donio na razdoblje od pet godina od dana usvajanja.

Kao razlozi ove Odluke, navodi se da se na lokalitetu koji se nalazi u predloženom obuhvatu po namjeni su predviđeni centralni gradski sadržaji sa režimom građenja RI. Budući da se radi o lokalitetu koji predstavlja centralni dio naselja Ilići, u kojem su smješteni objekat škole, crkve, glavna saobraćajnica kroz naselje, tok rijeke Radobolje, građenje u istom mora biti kontrolisano. Ovim planom, a što će detaljnije propisati program i plan aktivnosti za njegovu izradu, potrebno je između ostalog planirati glavnu ulicu, pristupe javnim i vjerskim objektima, zaštitu korita Radobolje, te ostale sadržaje koje ovo naselje treba.

Takođe, usvojen je i Nacrt odluke o donošenju regulacijskog plana Tekija.  Ovom Odlukom donosi se Nacrt Regulacionog plana „Tekija“ Gradsko područje Stari Grad, te se reguliše planiranje, izgradnja i uređenje prostora na području obuhvata Regulacionog plana i to: status postojećih objekata, buduća namjena prostora i objekata, visina i regulacija izgradnje, saobraćaj, komunalna infrastruktura, uređenje partera i javnog zelenila, zaštita stanovništva i čovjekove sredine, te se utvrđuju uslovi, način i postupak njegovog provođenja.

Kada je riječ o Fabrici duhana predloženo je da na njoj bude stambeno poslovni kompleks. Rečeno je kako bi to bila ključna tačka blokovskog naselja unutar nekadašnjeg kompleksa UNIS-a, gdje su provukli dvije interne saobraćajnice da bi zgrade mogle imati pristup. Istaknuto je kako je ono što bi se moralo ispoštovati jesu: spratnost i udaljenost jedna od druge.

Prethodni članakMuftija Dedović i vladika Dimitrije ugradili kamen u zid započete obnove Dugalića džamije u Nevesinju
Naredni članakOd cifre se vrti u glavi: Radnik u Banjaluci za mjesec zaradio milion KM