USVOJEN REBALANS BUDŽETA MOSTARA: Kordić najavio dvoranu, bazen, ceste…

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je danas rebalans budžeta za 2022. godinu. Budžet je ovim uvećan za 20 miliona maraka. Ovim potezom osigurani su novci za brojne infrastrukturne projekte u gradu koji su bli stavljeni na čekanje. Gradonačelnim Mostara Mario Kordić rekao je da je sada osigurano finansiranje i nastavak veliki infrastrukturnih projekata Grada Mostara.

“Vrlo brzo krećemo u izgradnju velike sportske dvorane, bazena, Hrvatskog narodnog kazališta, svih nekakvih velikih projekata. Završavamo infrastrukturne projekte od sjevernog ulaza u Grad koji bi trebao zaživjeti početak u ovoj godini. Imamo još pravih problema. Južni ulaz smo napravili kako treba. Južna zaobilaznica se otvara u sljedećih mjesec dana, odmah poslije godišnjih odmora. Otvaramo i dionicu od čekrka prema južnoj zaobilaznici kako bismo došli na vrijeme na spoj te dvije najbitnije saobraćajnice koje nam osiguravaju pristup iz Hercegovine”, rekao je Kordić.

Rekao je i kako je mostarski aerodrom našao mjesto u budžetu, ali i da su značjna sredstva planirana za pomoć javnim preduzećima kako bi se stabilizovao porast cijena javnih usluga.

Govoreći o pismu međunarodnih zvaničnika u BiH koji se tiču ulica, Kordić je rekao kako nema pritisaka na Grad. ”Već od početka mandata razgovaramo o potencijalnim problemima koja bi trebalo riješiti a koja se godinama guraju pod tepih ili nema dovoljno hrabrosti da se uhvatimo u koštac s tim”, kaže Kordić. Rekao je kako je imenovanje dana svih civilnih žrtava rata već obavljeno. ”Sljedeća tema o kojom smo razgovarali je izgradnja spomenika svim civilnim žrtvama rata i na toj temi radimo aktivno”, rekao je Kordić novinarima.

Govoreći o izmjenama ”par spornih ulica” u Mostaru, Kordić kaže kako je u razgovoru sa svim vijećnicima se pokazalo da ”imamo dovoljno hrabrosti da krenemo i te probleme rješavati”.

”To je proces koji traje. Na zadnjoj sjednici smo imenovali most. Biće i inicijativa da se imenuje fontana u parku prema talijanskom gradu pobratimom”, kaže Kordić.

Predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić, je rekao da mu je ”zaista žao” da je SDP ovo pretvorio u politikantstvo.

”Pošto je najveći pritisak na meni i gradonačelniku, mi smo našli rješenje koje treba dati na sljedećoj sjednici da preložimo privremenu komisiju i u toj komisiji s predsjednicima klubova bi trebali predložiti nazive ulica. Ovo SDP što je uradio to je pokušaj kao i ‘95. Svi smo za promjene naziva ulica a o novim nazivima se trebamo odgovoriti”, rekao je Marić i prozvao SDP rekavši kako se o novim nazivima treba postići konsenzus.

 

Prethodni članakProslava Vidovdana u manastiru Gomionica; Očuvati slobodu srpskog naroda
Naredni članakMilivojević: Zašto Budakova opet ne bi bila Šantićeva