USTAV NEDOREČEN Šta će se desiti ako Tramp ODBIJE DA PRIZNA poraz

Nije prvi put da se u SAD postavlja pitanje šta će se dogoditi ako aktuelni predsjednik Donald Tramp izgubi na izborima i odbije da napusti Bijelu kuću.

Kako piše “Indipendent”, svaki put kada je predsjednik sugerisao da će prihvatiti rezultate izbora samo ako su povoljni za njega, mediji su istraživali ustavna ograničenja s kojima bi se suočio u osporavanju smjene iz Ovalnog kabineta.

Bivši potpredsjednik Džo Bajden pripremio je sopstvenu vojsku advokata i stručnjaka za ustavno pravo kako bi se suprotstavio predsjednikovim pravnim izazovima na sve, od glasanja poštom tokom pandemije korona virusa do navodnih slučajeva prevare, za koje je aktuelni predsjednik Donald Tramp tvrdio da postoje bez iznošenja dokaza, piše list.

Bajden je insistirao da će savezni zvaničnici s velikom pratnjom ispratiti Trampa iz Bijele kuće ako izgubi na izborima.

Mirna tranzicija vlasti osnova je američkog društva, a u prošlim primjerima spornih izbora odluke su donošene mnogo prije bilo kakvog odbijanja da se priznaju.

Ričard Nikson je priznao pobjedu Džona F. Kenedija 1960. i pored postojanja više optužbi o izbornoj prevari u korist demokrata.

Potpredsjednik Al Gor prihvatio je presudu Vrhovnog suda da je Džordž Buš Mlađi pobijedio na predsjedničkim izborima 2000. godine iako su postojala značajna pitanja o integritetu rezultata na Floridi.

FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Pol Kvirk, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Britiš Kolumbiji, ranije je za “Indipendent” rekao da će policija biti dovedena u neugodan položaj.