Ustaški simboli ispred prvoslavne crkve u Dalmaciji

Na zidu ispred pravoslavne Crkve Svetog Ilije u Kašiću u Dalmaciji ispisano je ustaško slovo “U” uz poruku i ustaški pozdrav: “Čede niste dobrodošli. Za dom spremni!”, objavio je portalu “Novosti” Srpskog narodnog vijeća.

Ustaške poruke ispisane su na dva mjesta na zidu ispred starog groblja.

Istim rukopisom ispisan je ovaj sadržaj i na obližnjoj tabli Islam Grčki i Kašić. Imena sela su precrtana, a oko njih je nekoliko puta načičkano ustaško slovo “U”.

Predsjednik Mjesnog odbora Islam Grčki Milan Drača rekao je da su grafiti tokom vikenda uklonjeni i da je na zidu jedino ostao natpis “dobro došli”.

On kaže da mještani o ovom incidentu nisu obavijestili lokalnu policiju već samo potpredsjednika Vlade Anju Šimpragu, dodajući da ne može sa sigurnošću tvrditi ko je obrisao ovaj govor mržnje.

– Ovo se prije nije dešavalo, makar ne u posljednjih 10 godina koliko sam ja tu. Јednom je neko ostavio ustaško “U” na betonu na igralištu, ali ovakvih poruka na groblju i ispred crkve nije bilo – naveo je Drača.

Prema nezvaničnim informacijama, grafiti mržnje koji pozivaju na nasilje ispisani su još 29. oktobra, a fotografije u javnosti podijeljene tek 4. novembra.

Prethodni članakDrama u Mostaru: Nepoznata osoba pozvala sjedište Aluminija i prijetila “da će sve dići u zrak”
Naredni članakKonjicu prijeti zdravstveni kolaps, ugroženo liječenje 26.000 pacijenata