Ustanovljena književna nagrada “Stevan Raičković”

Narodna biblioteka “Stevan Raičković” iz Kučeva, uz podršku opštine Kučevo, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Srpske književne zadruge, osnovala je nagradu “Stevan Raičković” za najbolju originalnu knjigu poezije objavljenu u protekloj godini, izvorno na srpskom jeziku.

O nagradi su govorili Jovana Dišić, direktorica Narodne biblioteke “Stevan Raičković”, Vladan Bajčeta, član žirija i Nikola Marinković, glavni urednik Srpske književne zadruge.

Dišić je istakla da Neresnica, rodno mjesto Raičkovića, i samo Kučevo, zauzimaju posebno mjesto u životu Stevana pjesnika, jer su njegovi roditelji tu službovali kao učitelji do njegove druge godine.

Zbog toga je, kako je dodala, više godina postojala ideja da biblioteka u Kučevu ponese ime klasika srpske poezije, što se konačno i dogodilo.

“U dogovoru sa Raičkovićevim sinom, Milošem, od ove godine je ustanovljena i književna nagrada, koja će biti dodeljivana za najbolju originalnu pesničku knjigu, objavljenu na srpskom jeziku prethodne godine”, ističe Dišić.

Vladan Bajčeta, član žirija, istakao je da je značaj Stevana Raičkovića za srpsku poeziju nemerljiv, zbog čega, kako je dodao, i sama nagrada mora imati dovoljno širok poetički okvir da bi kvalitetom mogla da dostojno nosi svoje ime i unese svježinu i razliku u kulturnu i književnu mapu Srbije.

Nikola Marinković, zahvalio se Narodnoj biblioteci “Stevan Raičković” na saradnji i dodao da Raičković zauzima posebno mjesto u plejadi Zadruginih autora, zbog čega je i bilo prirodno da srpska najstarija izdavačka kuća podrži novoustanovljenu nagradu.

Konkurs za nagradu je otvoren do 15. maja, a dobitniku će nagrada biti uručena 8. juna u Kučevu. Nagrada se sastoji iz plakete, novčanog iznosa i objavljivanja knjige nagrađenog autora u Srpskoj književnoj zadruzi. Knjige (tri primjerka po pojedinačnom naslovu) slati na adresu: Narodna biblioteka Kučevo (za konkurs), Trg Veljka Dugoševića 30, 12240 Kučevo.

Neće se uzimati u obzir ponovljena izdanja, izdanja objavljena ranijih godina, izbori iz poezije, prevodi, antologije i slično.

Prethodni članakKošarac: Bošnjačka politika žrtvovala mir 1992. godine, a danas licemjerno podvaljuje priče o srpskoj krivici
Naredni članakVučević: Od Brisela se očekuje da ne postavlja uslove koji nikome nisu postavljani