Upozorenje UN: Ljudi su krivci, ovo je crveni alarm za svijet

Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC pri Ujedinjenim nacijama, objavio je danas ozbiljno upozorenje, navodeći da je svijet blizu nekontrolisanog zagrijavanja, za šta su nedvosmisleno krivi ljudi.

Riječ je o najvećem svjetskom izvještaju o klimatskim promjenama, u kojem je izložena surova realnost stanja na planeti, navodi Bi-Bi-Si.

Studiju, koja je najnovija procjena toga kako će globalno zagrijavanje promijeniti svijet u narednim decenijama, izradio je IPCC, grupa UN-a koja je pregledala više od 14.000 naučnih radova.

U izvještaju, koji su UN okarakterisale kao “crvenu liniju za čovječanstvo”, ocjenjuje se da će globalne temperature za deceniju vjerovatno premašiti temperature koje su svjetski lideri zacrtali kao ciljeve u okviru Pariskog klimatskog sporazuma.

– Samo je zagarantovano da će se situacija pogoršavati – izjavila je koautorka izvještaja Linda Merns, viša naučnica zadužena za klimu u američkom Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere, a prenosi agencija AP.

– Ne vidim nijedno područje koje je bezbjedno. Nigdje da pobjegnete, nigdje da se sakrijete – ukazala je ona.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je zatražio hitan prekid stvaranja energije od uglja i drugih fosilnih goriva.

– Zvona za uzbunu su zaglušujuća. Ovaj izvještaj mora značiti prekid upotrebe uglja i fosilnih goriva, prije nego što nam unište planetu – istakao je Guteres.

U izvještaju se navodi da zbog zbog emisija gasova koji izazivaju otopljavanje granica visoke temperature mogla biti prevaziđena u narednoj deceniji. Prema navodima autora izvještaja, ne može se odbaciti ni mogućnost približavanja podizanja visine mora za dva metra do kraja vijeka.

Međutim, postoji nada da bi veća smanjenja emisija štetnih gasova mogla stabilizovati sve više temperature.

Izvještaj radne grupe UN predstavljen je na 42 strane.

Ovo je prvi u nizu izvještaja koji će biti objavljeni u narednim mjesecima i prva veća revizija nauke o klimatskim promjenama od 2013. godine.

Prethodni članakŽena od Sultana na meti ucjenjivača: Prijete da će objaviti njene intimne snimke
Naredni članakKod Bileće pronađena plantaža indijske konoplje, uhapšeno jedno lice