UPALJEN CRVENI METEO ALARM-Pred nama tri paklena dana, temperatura i do 41 °C

Vrhunac toplotnog vala koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu ali i veliki dio Evrope očekuje se narednih dana. Južna Europa i Sredozemlje izloženi su izuzetno toplom zraku sa sjevera Afrike.

Podaci globalno ukazuju da je osam posljednjih godina od 2015. do 2022., osam najtoplijih godina od kad postoje mjerenja na zemaljskoj kugli

Što se tiče Bosne i Hercegovine FHMZ najavljuje da će temperature narednih dana prelaziti 40 stepeni a najžešće temperature očekuju se sredinom sedmice.

Subota će biti pretežno sunčana sa temperaturama do 38 stepeni na jugu zemlje. Za periodu od 16. do 19. jula je na skoro cijelom području BiH upaljen crveni meteo alarm.

-Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vremenska prognoza za naredna tri dana

U nedjelju, 16.07.2023., u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C.
U ponedjeljak, 17.07.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.
U utorak, 18.07.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 27°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 35 i 41°C.

Prethodni članakTragedija kod Bijeljine: U direktnom sudaru poginuo mladić
Naredni članakKilometarske gužve na putu Konjic-Jablanica