UN optužile Izrael i Hamas za kršenje međunarodnog humanitarnog prava

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk uputio je danas hitan poziv svim državama koje imaju uticaj da preduzmu korake za ublažavanje situacije u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama.

On je naglasio da se međunarodno humanitarno pravo mora poštovati u svim okolnostima.

– Sve strane moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo i moraju odmah prekinuti napade usmjerene na civile, kao i napade za koje se očekuje da će uzrokovati nesrazmjernu smrt i ranjavanje civila ili štetu na civilnim objektima – istakao je Tirk, navodi se u saopštenju UN.

Visoki komesar je rekao da je “duboko šokiran i zgrožen izvještajima o pogubljenjima civila po kratkom postupku, a u nekim slučajevima i zastrašujućim masovnim ubistvima pripadnika palestinskih oružanih grupa”.

– Užasno je i duboko uznemirujuće gledati slike onih koje su palestinske oružane grupe zarobile kako se maltretiraju, kao i izvještaje o ubistvima i skrnavljenju njihovih tijela – rekao je on i dodao da civili nikada ne smiju da se koriste kao moneta za pregovaranje.

Tirk je pozvao palestinske oružane grupe da odmah i bezuslovno oslobode sve zarobljene civile.

– Uzimanje talaca je zabranjeno međunarodnim pravom – upozorio je visoki komesar.

Tirk je istakao da je od vitalnog značaja da se prema svima lišenim slobode na okupiranoj palestinskoj teritoriji i u Izraelu postupa humano.

Informacije koje je prikupila Kancelarija UN za ljudska prava pokazuju da su izraelske vazdušne operacije takođe pogodile velike stambene kule u gradu Gazi i druge stambene zgrade širom Gaze, škole i prostorije UN-ove agencije za pomoć i rad, što je rezultiralo civilnim žrtvama.

Izraelske vlasti su 9. oktobra naredile “potpunu opsadu” Gaze, prekinuvši snabdijevanje strujom, vodom, hranom i gorivom, navodi se u saopštenju i upozorava da će to ozbiljno pogoršati humanitarnu situaciju u Gazi, uključujući kapaciete zdravstvenih ustanova za rad, posebno u svjetlu sve većeg broja povrijeđenih.

– Uvođenje opsada koje ugrožavaju živote civila oduzimajući im dobra neophodna za njihov opstanak zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom – rekao je visoki komesar.

On je izrazio duboku zabrinutost zbog eksalacije govora mržnje i podsticanja na nasilje, podstičući antisemitizam i islamofobiju u regionu i globalno.

– Iz gorkog iskustva znamo da osveta nije rješenje, a cijenu plaćaju na kraju nevini civili – rekao je Tirk.

Prethodni članakIzrael mobilisao više od 300.000 vojnika; Gaza u narednih nekoliko sati bez struje
Naredni članakAleksopulos: Grčki narod uvijek bio i biće uz Srbe