Ukrajinke optužene za organizaciju prostitucije u Mostaru

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Asmik Zhdanove, zvane Asja, rođene 1961. godine  te Nataliiae Nachinkin, rođene 1989. godine, državljanki Ukrajine, koje se nalaze u pritvoru.

Optužene se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banja Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizovali grupu ljudi radi vršenja kaznenih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optužene, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom s područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene učestvovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji, najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banja Luci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje s tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eksploataciju i iskorištavanje.

Optužene se terete za kaznena djela: Organizovana međunarodna trgovina ljudima iz članka 186.a, a u vezi s članom 186. Kaznenog zakona BiH i Međunarodno navođenje na prostituciju iz članka 187. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je s partnerskim institucijama i agencijama, provelo opsežnu istragu, uključujući i međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju, te se uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, 2 stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Prethodni članakČetiri nova slučaja korone u HNK
Naredni članakInzko nametnuo zakon kojim se kažnjava negiranje genocida!