Ukrajina: Najavljen režim tišine

Trinaesti je dan vojne operacije Rusije u Ukrajini. Juče je održana treća runda pregovora, a napravljen je manji napredak. Ruska strana je najavila režim tišine i spremna je da obezbijedi humanitarne koridore danas od 10 časova po moskovskom vremenu za izlazak civila iz Kijeva, Marijupolja, Harkova, Sumija i Černigova.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je u ponedjeljak da Rusija poziva Zapad da pomogne u organizovanju humanitarnih koridora u Ukrajini i da ubijedi ukrajinsku vladu da razmisli o bezbjednosti civila koje drže radikali.

“Želio bih još jednom da apelujem na naše zapadne kolege da ubijede ukrajinsko rukovodstvo da konačno razmisli o bezbjednosti ukrajinskih i stranih državljana koje drže radikali i da se uključe u rad na otvaranju i obezbjeđivanju sigurnosti humanitarnih koridora”, rekao je on na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, prenio je TASS.

Broj žrtava među civilnim stanovništvom u Ukrajini raste.

U isto vrijme svijet nastavlja sa uvođenjem sankcija Rusiji. Japan je uveo sankcije za još 20 ruskih i 12 bjeloruskih zvaničnika i biznismena, saopštilo je danas japansko ministarstvo finansija.

U saopštenju japanskog ministarstva finansija navedeno je da Tokio uvodi i zabranu izvoza opreme za ruske rafinerije nafte i za bjeloruske proizvode koje može upotrijebiti vojska.

Prethodni članakManastir Dragović – svjetionik pravoslavlja u Dalmaciji
Naredni članakIzgorio automobil u Mostaru