Uhapšen Srbin iz Zvečana

Pripadnici takozvane kosovske policije priveli su sinoć na bistričkom punktu Srbina iz Zvečana L.D. u vezi sa događajima u maju prošle godine ispred opštinske zgrade u Zvečanu, rekao je zamjenik komandira tzv. kosovske policije za region Sjever, Veton Eljšani.

– Sinoć oko 19.00 časova, na magistralnom putu koji vodi ka Leposaviću privedena je jedna osoba srpske nacionalnosti zbog učešća u incidentima u Zvečanu u maju prošle godine – rekao je Eljšani.

Dodao je da se privedena osoba nalazi na ispitivanju u policijskoj stanici u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

– Po završetku ispitivanja, vidjećemo šta će tužilac da odluči. Hoće li ga pustiti ili ne. To je sada na njima – rekao je Eljšani.

Do protesta na sjeveru pokrajine došlo je nakon što je tzv. kosovska policija 26. maja prošle godine nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Pripadnici KFOR-a su 29. maja raspoređeni oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a poslije neuspjelih razgovora između političkih predstavnika Srba i oficira KFOR-a da specijalci napuste opštine, došlo je do sukoba građana i stranih vojnika. Povrijeđeno je više od 50 Srba i 30 vojnika KFOR-a, a nakon toga uhapšena su osmorica Srba.

Srbi koji su protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtijevali su da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

Prethodni članakU Sarajevu GORIO AUTOMOBIL: Vatrogasci odmah reagovali, spriječili širenje požara
Naredni članakSedam osoba ranjeno u pucnjavi u Filadelfiji