Ugrožena bezbjednost ili isprazno ZVECKANJE ORUŽJEM: Stoltenberg otkrio da NATO razmatra povećano vojno prisustvo u BiH

epa10860250 A US soldier lies on the ground in a shooting position during the NATO exercise Saber Junction 23 in Hohenfels, Germany, 14 September 2023. More than 4,000 soldiers from the  U.S. Army, and 14 NATO Allies and partners are participating in the exercise 'Saber Junction 23' until 23 September at the Joint Multinational Readiness Center near Hohenfels, Germany. The main training audience consists of over 3,000 US soldiers from the 2nd Cavalry Regiment (2CR), the 3rd Combat Aviation Brigade (3CAB) and the 18th Combat Sustainment Support Battalion (CSSB) along with some 900 soldiers from the other countries. The 2CR will lead 'Saber Junction 23' aimed at demonstrating the Alliance's 'strength and interoperability', as the U.S. Army Europe and Africa said in a media release. EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Skoro neopaženo prošla je izjava Generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltenberga, kako Alijansa razmatra mogućnost povećanja svog prisustva u BiH, na Kosovu i Metohiji i u regionu u cjelosti.

enutno razmatramo naše vojno prisustvo u regionu Zapadnog Balkana. To uključuje BiH, ali i (samoproglašeno) Kosovo, naglasio je Stoltenberg.

On je dodao da NATO razmatra trajnije povećanje trupa u regionu, kako bi “držao tenzije pod kontrolom”.

STOLTENBERG
FOTO: MILOŠ MISKOV/ANADOLIJA

Ima li potrebe za gomilanjem trupa NATO na Balkanu, posebno u BiH, pitali smo političare u Republici Srpskoj?

“Veće tenzije na Kipru”

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić je stava da NATO pretjeruje.

Nenad Stevandić za govornicom
FOTO: SRNA

– Budući da nemamo nikakvih incidenata i tenzija i s obzirom na to da su mnogo veće tenzije na međugraničnoj liniji razgraničenja na Kipru, gdje imamo tri naoružane grupe – kiparske, turske i UN, a tamo se NATO ne gomila, nema nikakvih potreba da bilo ko priziva bilo kakve incidente ili da zvecka oružjem ni unutar BiH – kategoričan je Stevandić.

Isti stav ima i zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD u parlamentu Srpske, Srđan Mazalica.

“PR za NATO”

On kaže za Srpskainfo da ne vidi razlog za dolazak NATO trupa u BiH jer bezbjednosna situacija nije ugrožena.

Srđan Mazalica o Principima SDS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Stoltenberg je rekao da razmatraju povećanje snaga, što znači da nije sigurno da će to i učiniti, ali da to mogu uraditi u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Rezolucijom koja je usvojena u Savjetu bezbjednosti UN, s kojom se usaglasila i Ruska Federacija. Dakle, to mogu uraditi samo kroz pomoć Misiji Althea – pojašnjava Mazalica.

Dodaje da, u svakom slučaju, Stoltenbergovu izjavu najviše treba posmatrati kao PR za NATO, koji geopolitički želi da veže čitav ovaj prostor Zapadnog Balkana i da onemogući, kako i sam spominje, “takozvani maligni ruski uticaj”.

 Ne možemo reći da je to neko zveckanje oružjem, ali jeste jedno više političko i medijsko pokazivanje snage, bez nekog velikog utemeljenja i bez prijeke potrebe. Podsjetiću da je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, što je potvrdila i srpska članica Predsjedništva Željka Cvijanović, konstatovano da nema prijetnji po bezbjednost i mir u BiH – zaključuje Mazalica.

 

Prethodni članakSnijeg zabijelio Sarajevo
Naredni članakČAROBAN BROJ Koliko kafe trebate popiti da bi vam mozak bolje radio