Učitelj u Sloveniji učenika uhvatio za vrat pa ga tri puta ubo olovkom

Početkom mjeseca se u školi u Kranju u Sloveniji dogodio nasilan incident.

Kako javljaju slovenski mediji, učitelj je učenika uhvatio za vrat, odgurnuo ga i tri puta ubo hemijskom olovkom. Dječak je lakše povrijeđen.

Uprava škole učitelja je udaljila s nastave, a policija provodi istragu.

Policijska uprava Kranj potvrdila je za STA da su početkom oktobra obrađivali napad u jednoj od osnovnih škola, ali detalje ne otkrivaju, kako su naveli, zbog zaštite ličnih podataka, sekundarne viktimizacije žrtve i odredbi Krivičnog zakona.

Protiv jedne osobe policijski službenici provode istražni postupak zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela te će o svim saznanjima obavijestiti nadležno državno tužilaštvo, naveli su.

Direktorka škole odmah je reagovala na incident i pokrenula sve postupke, potvrdila je za portal 24ur.com.

Napisala je da je odmah nakon incidenta obavila razgovor s ocem, učenikom, učiteljem i drugim učenicima iz razreda u kojem se dogodio incident, a zatim o svim saznanjima obavijestila policiju. Takođe je obavijestila ministarstvo i školsku inspekciju te se s njima konsultovala oko mjera.

Za STA je potvrdila i da je učitelj prošle godine u oktobru dobio prvo pismeno upozorenje zbog neprimjerene verbalne komunikacije s učenicima.

Otac napadnutog učenika: Učitelj nikad ne smije postupiti tako glupo

Za kranjski portal Trma o incidentu je progovorio otac napadnutog učenika.

“Bio sam u školi vrlo brzo nakon incidenta. U njemu je moj sin zadobio tri uboda olovkom. Na njega je nasrnuo učitelj, odgurnuo ga i uhvatio za vrat. Nije bilo nikakvog posebnog razloga, samo nekoliko razmijenjenih rečenica između njega i mog sina, koji je iznenada doživio fizički napad pred svojim kolegama iz razreda. Ovdje naglašavam da potpuno razumijem da nije lako s odrastanjem djece, ali učitelj nikad ne smije postupiti tako glupo”, rekao je otac dječaka.

Ispričao je i šta se događalo nakon što je on stigao u školu.

“Kada sam po dolasku u školu pokušao započeti razgovor s učiteljem, bio je grub prema meni ili me optuživao za sve moguće kako bi prikrio ono što je učinio. U školi su se ponašali odgovorno, direktorka je pokrenula sve postupke. Događaj smo prijavili i u PU Kranj, gdje su već znali nakon što je incident prijavila škola. Otišli smo doktoru, ubod olovkom dogodio se u predjelu struka, podlaktice, ali i na licu – srećom nije bilo težih posljedica”, dodao je otac.

U Policijskoj upravi Kranj dodaju da nemaju tolerancije prema bilo kakvom nasilju.

U osnovnim i srednjim školama, dodaju, redovno se sprovode preventivne aktivnosti na temu prevencije svakog oblika nasilja, a žrtve se podstiču da prijave nasilje policiji.

Prethodni članakNa 5:0 za Portugal navijač BiH nasmijao cijeli stadion: Savo, pali su – imamo ih (VIDEO)
Naredni članakSijarto: Rusija će obezbijediti isporuke gasa Mađarskoj, uprkos povećanju cijene tranzita preko Bugarske