Ubrzani radovi na koridoru 5C: Hoće li se stvarno od 2027. od Sarajeva do Budimpešte voziti auto-putem

Hrvatska aktivno radi na svojoj posljednjoj dionici koridora 5C i to onoj A5, granica Republike Mađarske – Beli Manastir, dužine 5 kilometara. Iz ugla BiH ovo ima veliki značaj jer će, s paralelnim ubrzanjem aktivnosti na strani BiH, veliki dio poslovne zajednice iz BiH imati mogućnost bržeg uvezivanja s partnerima na prostoru srednje Evrope.

BiH već ima dionicu koja se spaja s Hrvatskom preko prelaza Svilaj, a istovremeno, s južne strane, aktivno se radi na dionicama koje prolaze kroz Federaciju (Zeničko-dobojski kanton), kao i onima koje prolaze kroz Republiku Srpsku (Dobojska obilaznica).

Cilj Uprave JP Autoceste FBiH jest da cijeli sjeverni koridor u potpunosti bude završen na ljeto ili jesen 2026. godine. Od Bradine do krajnje tačke na Savi auto-putem na koridoru 5C moglo bi se neometano putovati spomenute godine. Kada se tome doda i procjena kako će Hrvatska u istom periodu već završiti svoju dionicu do mađarske granice, to će u praksi značiti i kako će se moći putovati i prema Mađarskoj te dalje prema zemljama sjeverne i srednje Evrope. Pritom je za očekivanje i kako će Republika Srpska završiti svoj dio auto-puta između petlje Johvac i Vukosavlja, a za što će biti potrebno tri i po do četiri godine.

V. d. direktora JP Autoceste Federacije BiH Denis Lasić potvrdio je za Večernji list kako je Federacija intenzivirala aktivnosti na izgradnji dionica na cijelom području auto-puta, a kada je riječ o sjevernom dijelu, uskoro se očekuje i ugovor za posljednju dionicu na tom prostoru, Ozimica – Poprikuše, čime će cijeli sjeverni dio koridora biti u nekoj od faza izgradnje. Izrazio je očekivanja da se do ljeta ili jeseni 2026. završi ovaj dio koridora, čime će se nesmetano moći putovati od Bradine.

Istovremeno, aktivno se radi i na pripremi gradnje novih dionica u Hercegovini.

Aktivnosti na sjevernom dijelu koridora 5C, koje je biti okončane za nešto više od dvije godine, ulijevaju optimizam i u poslovnu zajednicu, koja će u tom dijelu Federacije imati mogućnost brže komunikacije, s jedne strane sa Sarajevom, a s druge sa Hrvatskom, odnosno s panevropskim koridorom X koji ide od Austrije do Grčke.

Prethodni članakNovaković Bursać: Proširenje sankcija bezuspješan nastavak pritiska na Srpsku
Naredni članakPronađeno beživotno tijelo muškarca u parku