Ubio se svjedok koji je trebao otkriti lokaciju na kojoj su stradali bugojanski Hrvati

Motiv samoubijstva bivšeg policajca Policijske uprave Donji Vakuf Merzuka Aletića mogao bi biti strahovit pritisak kojem je bio izložen u posljednje vrijeme, a nije isključeno i njegovi najbliži, tvrdi to Večernji list. Navode da je Aletić, koji se ubio na Rostovu, bio jedan od svjedoka Tužilaštva BiH u predmetu protiv glavnih kreatora etničkog čišćenja i progona Hrvata iz Bugojna – Dževada Mlaće, predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna, i Selme Cikotića, komandanta Operativne grupe Zapad Armije RBiH.

”Svjedok je odlučio sebi oduzeti život dan prije nego što je na Rostovu trebao otkriti lokacije s tijelima nasilno odvedenih hrvatskih logoraša Bugojna, a traga se za još 15 njih. Pucao je sebi u glavu pred očima istražilaca”,  objavio je Večernji list pozivajući se na više izvora.

Podsjetimo, godinama se čeka istina o nestalim Bugojancima. U pitanju su 23 Hrvata Bugojna kojima se nakon odvođenja iz logora gubi svaki trag. U gotovo 30 godina pronađena su tijela osmorice njih, a posljednja četiri ekshumirana su na Rostovu u ljeto 2020. godine.

”Pritisak na svjedoke posljednji je pokušaj spašavanja od odgovornosti koju ne mogu izbjeći. Proces, prema saznanjima koja imamo, ide dalje te je za očekivati da će uskoro biti završen, a osim progona i zločina nad Hrvatima, Mlaćo i Cikotić mogli bi odgovarati i zbog pritisaka zbog kojih je jedan od svjedoka Tužlaštva digao ruku na sebe”, piše Večernji list.

Prethodni članakNarandžasto upozorenje zbog jakih do olujnih udara juga
Naredni članakLažni albanski sveštenik zauzeo pravoslavnu crkvu na Kosovu (VIDEO)