U UNIJU BEZ PORICANJA GENOCIDA: Premijerka Srbije sa briselskim liderima na Savjetu za stabilizaciju i pridruživanje

NIKADA ranije nismo ovom brzinom išli ka EU. Želimo da imamo veću vladavinu prava, nezavisno sudstvo, samostalno tužilaštvo, to smo i pokazali referendumom o ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa.

To je u utorak na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom evropske diplomatije Đozepom Boreljom i komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, istakla premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović učestvovala u radu šestog po redu Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU.

Predsjednica Vlade je najavila formiranje Radne grupe, koja će, bez čekanja na izbore, početi da radi na setu zakona u oblasti pravosuđa. Navela je i da prioriteti ostaju vladavina prava, reforma javne uprave, ekonomske reforme i zelena agenda.

Evropski zvaničnici uzvratili su pohvalama na račun dosadašnjih reformskih procesa, i posebno istakli da je Brisel posvećen evropskoj perspektivi Srbiji. Ponovljena su dobro poznata očekivanja od Srbije da nastavi da usklađuje svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa EU, a Borelj je posebno istakao i još jedno pitanje:

– Nema mjesta u Evropi za to da se poriču genocidi, za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca, da se javno podržavaju oni koji podrivaju integritet zemalja u susjedstvu, ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje.

Povodom dijaloga s Prištinom, Borelj je naglasio da treba da se ostvari brz napredak u procesu normalizacije i u sprovođenju postignutih dogovora, kao i da se nastavi put ka postizanju pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma.

Evropski šef diplomatije najavio je da će Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar sljedeće nedelje ići najprije na Kosovo, kako bi se našli s političkim liderima i kako bi se zalagali za obnavljanje dijaloga.

Premijerka se takođe osvrnula na situaciju u regionu, naglasivši da sav trud može da se poremeti, ukoliko nema mira i stabilnosti. Poručila je i da očekuje otvaranje klastera 3 u junu, i još jednog klastera do kraja ove godine.

– Iskopavanje litijuma nije bilo na dnevnom redu. Na kraju ćemo, kao što smo i pokazali, slušati naš narod i šta ljudi i stručnjaci u Srbiji misle o tome – kazala je Brnabićeva.

Na to se nadovezao i Borelj, koji je kao netačne odbacio spekulacije da EU indirektno gura Srbiju u pravcu projekta sa “Rio Tintom”.

novosti.rs

Prethodni članakSTRAŠNE SCENE NA MJESTU NESREĆE: Jauci na Novom Beogradu, policija uz roditelje stradalog djeteta
Naredni članakBanjalučanin se utopio u Australiji spasavajući kćerku