U Ugljeviku potpisan ugovor o izvršenju arbitražne odluke: Neće biti ugrožen rad RiTE

Potpisivanjem tri ugovora između RiTE Ugljevik i Elektrogospodarstva Slovenije, definisan je način na koji će biti izvršena pravosnažna odluka po tužbi Slovenaca za isporuku trećine električne energije proizvedene u ugljevičkoj elektrani. Cijena električne energije biće naknadno utvrđena, a dug od 67 miliona evra biće isplaćen u narednih sedam godina.

Spor pred međunarodnim arbitražama trajao je više od 15 godina, a osnov za tužbu Slovenije bio je sporazum iz 1985. godine o zajedničkoj izgradnji prvog bloka termoelktrane u Ugljeviku.

Ispunjenje obaveza po osnovu arbitražne presude u korist Slovenije neće ugroziti rad RiTE Ugljevik, rečeno je nakon što su potpisani ugovori.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić kaže da će Srpska izvršiti arbitražnu odluku, a sva ostala pitanja očekuje da će biti riješena na osnovu sporazuma.

– Kod nas je sve u velikoj mjeri postavljeno na solidarnom principu, tako će i izvršavanje ove arbitražne odluke imati te elemente solidarsnosti sve vrijeme dok se ova odluka bude izvršavala – rekao je Đokić.

Sve dok TE Ugljevik bude radila, imaće obavezu da Slovencima isporučuje trećinu proizvodene električne energije.

Po kojoj cijeni, naknadno će se rješavati, ali svakako ne po tržišnoj, navode u Elektroprivredi Srpske.

Potpisana je i odluka o otplati duga RiTE Ugljevik od 67 miliona evra.

– Naravno da RiTE Ugljevik nisu imale sredstava i kao većinski vlasnik mi smo zainteresiovani da ovaj sistem održimo u funkciji. Pristupili smo racionalizaciji i optimizaciji svih planova i shvatili da moramo iz vlastitih sredstava da izveršimo ispaltu te štete, a ona će biti plaćena u 14 polugodišnjih rata – naveo je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Diko Cvjetinović, v.d. direktora RiTE Ugljevik ističe da je ovo velika stvar za ovo preduzeće.

– Sada smo sigurni da nastavak rada RiTE Ugljevik neće više biti upitan i sa kolegama iz Slovenije ćemo nastaviti razgovarati o drugim otvorenim pitanjima. Vjerujem da ima razumijevanja i sa jedne i sa druge strane – uvjeren je Cvjetinović.

Direktor Holdinga Slovenskih elektrana Tomaž Štokelj, zadovoljan je što će krenuti isporuka električne energije, kao i što je postignut dogovor o ispunjenju obaveza iz arbitražne odluke o isplati glavnice od 67 miliona evra, a sve u skladu sa odlukom tribunala u Beogradu.

Narednih mjeseci na dnevni red biće stavljeno rješavanje i ostalih otvorenih pitanja o izvršenju arbitražne odluke.

Prethodni članakGačanin prodao dijelove radnih mašina koji nisu njegovo vlasništvo — šteta 35.000 KM
Naredni članakNešić traži od MUP-a FBiH i Tuzlanskog kantona da zaštite srpske povratnike