U Srbiji s gomilom keša i dragulja uhapšen šef ukrajinske tajne službe: Hoće li trgovati državnim tajnama?

Ukrajinac Andrij Naumov, jedan od čelnika ukrajinske obavještajne službe SBU  kojeg je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio 31. marta optuživši ga za veleizdaju, uhapšen je u Srbiji, javlja ukrajinski portal NV.

Srbijanska policija izdala je saopćenje iz kojeg proizlazi da je Naumov priveden, ali se ne navodi njegovo ime.

 

  • Drago kamenje

    Drago kamenje

    FOTO: MUP RS


Prema dosad raspoloživim informacijama, Naumov je uhapšen na jugu Srbije zajedno s jednim njemačkim državljaninom, navodno njegovim vozačem, pod sumnjom za pranje novca.

O njihovom privođenju, srbijanski MUP, objavljujući samo njihove inicijale, izvijestio u srijedu navodeći da su im granični policajci na prijelazu Preševo sa Sjevernom Makedonijom pronašli 607.990 eura i 124.924 dolara u gotovini te dva draga kamena – smaragda. Ni novac ni drago kamenje nisu prijavili te ih se tereti da su oboje stekli kriminalnim aktivnostima te s njima pokušali napustiti Srbiju.

 

  • Nisu prijavili da imaju novac

    Nisu prijavili da imaju novac

    FOTO: MUP RS


Naumovu i njegovu suputniku prijeti kazna u trajanju od jedne do 12 godina zatvora, no ukrajinski mediji pišu da postoji strah da bi, zbog činjenice da Naumov raspolaže brojnim ukrajinskim državnim tajnama, on mogao pokušati trgovati njima u zamjenu za svoju slobodu. U tom kontekstu navode i činjenicu da je na čelu MUP-a u Srbiji Aleksandar Vulin, političar blizak Kremlju.

Prethodni članakKlokić o pristupanju “Otvorenom Balkanu”: Cilj je lakši protok ljudi, roba, usluga i kapitala
Naredni članakDodik: Bake Nevenka i Rajka Pralica dobit će sve potrepštine