U septembru gradnja nove bolnice u Trebinju koja će biti regionalnog značaja

Radovi na izgradnji nove bolnice u Trebinju trebalo bi da počnu u septembru ove godine, rečeno je nakon današnjeg sastanka gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića srpskim  članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem. Ćurić je istakao da je dogovoreno da se bolnica gradi na predviđenoj lokaciji, na Otoku u naselju Pridvorci.

„To će biti projekat na ponos svih nas“, naveo je Ćurić.

Milorad Dodik, srpski član Predjedništva BiH je istakao da su imovinski odnosi riješeni  te da sada ostaje na Gradu da riješi projektnu dokumentaciju, prostorni plan, a ti poslovi bi trebalo da budu završeni do sredine jula.

„Dobra vijest je da je Vlada RS putem rebalansa koji je usvojen prije nekoliko dana, planirala da se sredstva za izgradnju bolnice troše od oktobra-novembra  u sljedećih 56 mjeseci. Ne smijemo propustiti priliku da to iskoristimo. Pozivam sve one koji mogu da pomognu da to i učine. Profesor Peško je čovjek od povjerenja , koji je s ogromnim iskustvom i ime koje se s posebnim značajem pominje u medicinskim krugovima, pristao je da bude glavni konsultant i on će reći šta je sve neophodno uraditi“, naveo je Dodik.

Potom će biti raspisan  tender za izvođača radova.

„Republika finansira sve što se dešava oko objekta, komunalnu infrastrukturu, a ono što je izvan parcele, dogovoreno je da rješava pola Grad,  pola Republika, putnu komunikaciju, vodovod, kanalizaciju, rasvjetu i sve ostalo“, rekao je Dodik.

On je naveo da će u avgustu biti održan sastanak na kome će biti predstavljeni pripremni radovi te sve ono što je do toga roka trebalo da bude urađeno na ovom značajnom projektu, u koji je, kako je rekao, planirano da bude investirano oko 100 miliona maraka.

Ministar Šeranić je istakao da je tim bolnice zajedno sa timom resornog ministarstva i konsultantom profesorom Peškom usaglasio sve neophodne detalje koji su sa medicinskog stanovišta važni za ovaj objekat.

„Radi se o projektu koji će se graditi na više od 17 500 metara kvadratnih površine, sa 490 parking mjesta, 223 kreveta, kompletnim dijagnostičkim i polikliničkim blokom, salama i svim onima što je neophodno da ima jedna vrhunska zdravstvena ustanova“, naveo je Šeranić.

On je podvukao da je cilj da ova bolnica ne bude samo bolnica za Trebinje i Hercegovinu nego za cijelu regiju koja će moći da međunarodno parira svemu u okruženju.

Profesor dr Predrag Peško, konsultant na ovom projektu je rekao da će ova bolnica biti najsavremenija u Republici Srpskoj, da će imati veliki regionalni  značaj.

Sastanku su prisustvovali i ministar za prostoprno uređenje građevinsrtvo i ekologiju Srebrenka Golić i predstavnici republičke uprave za geodetske i imovinysko-pravne odnose.

Pogledajte video:

Prethodni članakM:TEL POMAŽE DJECI: Posjetom Goraždu nastavljena akcija „Niste sami, imate prijatelje“
Naredni članakĆURIĆ: ISTOČNA I ZAPADNA OBILAZNICA BIĆE REALIZOVANE