U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Evo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

Dokument HDZ-a BiH sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i dio koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva.

Upravo se član 8.1 HDZ-ovog prijedloga odnosi na izbor članova ove institucije.

– Članove Predsjedništva BiH koji se neposredno biraju sa teritorije FBiH – jednog Bošnjaka i jednog Hrvata – biraju birači upisani u Centralni birački spisak za glasanje u FBiH. Birač upisan u Centralni birački spisak za glasanje u FBiH može glasati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba. Svi kandidati Bošnjaci čine listu bošnjačkih kandidata. Izabran je bošnjački kandidat koji dobije najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u Federaciji BiH – ističe se u dokumentu.

Naglašava se da svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata.

– Biće izabran onaj koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u FBiH uz uslov da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet kantona, i to: Hercegovačko-neretvanskom, Srednjebosanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Posavskom. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u FBiH ne zadovoljava navedeni uslov, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uslov – navedeno je u HDZ-ovom prijedlogu izborne reforme.

U slučaju da “hrvatski kandidat nije izabran u skladu sa prethodnim odredbama, onda je izabran kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u FBiH uz uslov da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje dva od pet pomenutih kantona”.

– Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u FBiH ne zadovoljava navedeni uslov, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uslov – piše u dokumentu.

Ukoliko ni to nije ispunjeno onda je, kako piše u HDZ-ovom prijedlogu, izabran kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u FBiH uz uslov da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje jednom od tih pet kantona.

– Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u FBiH ne zadovoljava navedeni uslov, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uslov – istaknuto je u prijedlogu, prenose federalni mediji.

Prethodni članakNovalić počeo izdržavanje kazne u zatvoru u Vojkovićima
Naredni članakKaran: Ustavni sud – najjače oružje bošnjačkih unitarista i američke i engleske politike