U protekla 24 časa u BiH zabilježen 281 novi slučaj koronavirusa, sedam osoba preminulo

U protekla 24 časa u BiH zabilježen je 281 novi slučaj koronavirusa, a sedam osoba je preminulo.

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.473 uzorka, od kojih je 238 pozitivno na virus.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima osim Bosansko-podrinjskom. Do sada su testirana ukupno 121.944 uzorka, a virus je potvrđen kod 12.722 osobe. 

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su četiri nova smrtna ishoda. Preminula su dva muškarca iz Lukavca i Travnika, kao i dvije žene iz Jajca i Konjica. 

Koronavirus potvrđen je kod još 43 osobe u Republici Srpskoj, a u posljednja 24 časa Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo ovog virusa. 

Preminula su dva muškarca starije i jedna žena srednje životne dobi iz Pala, Prijedora i Čelinca. 

Što se tiče zaraženh, radi se o 21 muških i 22 ženskih osoba, od kojih su tri mlađe, 32 srednje i osam osoba starije životne dobi. 

U posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, izvršeno je testiranje 543 laboratorijska uzoraka. 

U Neumu osam novozaraženih

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar u protekla 24 časa preminula je jedna osoba, a radi se o 78-godišnjem muškarcu iz Mostara, potvrđeno je iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva HNK.

Na bolničkom liječenju trenutno su 42 bolesnika, od kojih je jedan na neinvazivnoj, a sedam na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali klinički stabilno. 

– U SKB Mostar na COVID-19 testirano je 535 uzoraka. U HNK pozitivnih je 45 i to: 24 iz Mostara, 11 iz Prozora-Rame, osam iz Neuma i dva iz Čitluka – navedeno je u informaciji Kriznog štaba.

Na Podhrastovima je smješteno 27 pacijenata

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 288 uzoraka na koronavirusa od čega su 45 pozitivna.

Kako je potvrđeno iz KCUS-a u Sarajevu su pozitivne 24 osobe, Travniku 12, Kaknju šest, Zavidovićima dva, a u Bugojnu jedna. 

Na Podhrastovima je smješteno 27 pacijenata, od kojih je pet na intenzivnoj njezi. U protekla 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva.