U Neumski akvatorij uplovio kruzer sa 1.116 putnika

U Neumski akvatorij danas je, u 8.30 sati uplovio putnički brod MS „Bolette“. Riječ je o kruzeru, dužine 238 metara koji je, kao i lani, uplovio pod zastavom Bahama i koji je tada označen kao najveći brod koji se ikada našao u pomorskom akvatoriju BiH. Takođe, bio je to prvi kruzer koji je prošao ispod Pelješkog mosta.

Većinom britanski državljani

Na ovom kruzeru plovi 1.116 putnika, a njih više od 90 posto su, saznajemo, britanski državljani, dok o njima brinu 642 člana posade. Nakon iskrcavanja u Neumu planirana je posjeta Mostaru i drugim mjestima u Hercegovini, kao i Sarajevu.

Portparol Granične policije BiH, Franka Vican Bošković, juče nam je kazala da su obavijest o današnjem uplovljavanju kruzera zaprimili iz Lučke kapetanije Neum, a Jedinica granične policije Neum će preduzeti propisane mjere granične kontrole.

S druge strane, čini se da se prašina koja se u vezi dolaska ove grdosije podigla u Neumu slegla.

Moguće ekološke posljedice

Iako su lani zbog uplovljavanja kruzera održani i protesti, a ove godine su prije dva mjeseca otpočela negodovanja te su opštinske vlasti od nadležnih instanci zatražile pojašnjenja, ipak, čini se kako su se strasti smirile.

Dragan Jurković, načelnik Neuma nam je juče poslijepodne kazao da nema nikakvih informacija u vezi mogućih protesta.

– Nažalost, ruke su nam vezane zbog postojećih propisa i zakona, a mi ćemo sve učiniti da se u budućnosti ovakve stvari ne događaju. Nemamo, jasno, ništa protiv turista, naprotiv, ali imamo protiv uplovljavanja takvih brodova, zbog mogućih ekoloških posljedica u Neumskom akvatoriju – rekao nam je Jurković.

avaz

Prethodni članakDanas sahrana Nenada Markovića, ubijenog inspektora u Bijeljini
Naredni članakS ovom ljepoticom je Voyage u vezi: Intimni kadrovi ugledali svjetlost dana