U MOSTARSKOJ BOLNICI SVE VIŠE MLADIH OBOLJELIH OD KORONE

Spec. infektologije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar doc. dr.sc. Svjetlana Grgić izjavila je kako je na tom odjelu primjetan nešto veći porast mlađih oboljelih od covida-19, inače zdravih i bez komorbiditeta i s težim kliničkim slikama.

“Za razliku od prethodnih valova koronavirusa, obolijevanja su bržeg kliničkog toka te češće s lošijim ishodima”, ustvrdila je dr Grgić. Iz toga razloga preporučuje svima koji žele smanjiti rizik obolijevanja od koronavirusa, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće hronične bolesti ili uopšte posjetu ljekaru, da se vakcinišu.

Podsjetimo, u avgustu ove godine u Mostaru je počela masovna imunizacija građana Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv SARS CoV-2 bez prethodnog naručivanja. Ipak, prema podacima domova zdravlja u HNK, odaziv bi mogao biti puno bolji jer prema posljednjim informacijama, cijepljena je samo 1/3 stanovništva tog kantona.

Dr Grgić naglašava kako je u respiratornom centru trenutno hospitalizirano 19 bolesnika od čega je njih sedam cijepljeno cjepivima protiv SARS CoV-2, i to četiri su nepotpuno cijepljena i tri potpuno cijepljena s komorbiditetima.

Takođe, ističe kako nisu puno odmakli po obolijevanju u odnosu na prošlu godine, navodeći primjer da je u prošloj godini 11. novembra bilo 106 hospitaliziranih, a ove godine na isti dan 72 hospitalizirana, prosječne starosti od 60 do 70 godina.

“Ipak covid bolnica je aktivna 24 sata i uvijek dostupna bolesnicima za hospitalizaciju kako kroz dnevnu bolnicu tako i hospitalizaciju na covid odjelima”, kaže dr Grgić.

Međutim, napominje kako je broj zahvata na operativnim programu smanjen jer su ograničeni prostorno za postoperativno liječenje budući da je dio prostorija SKB-a Mostar prenamijenjen za liječenje covid bolesnika.

Što se tiče delta soja plus, koliko je njoj poznato, on još nije službeno izolovan u HNK, ali misli da je ‘među nama’. “Prema kliničkoj slici bolesnika trenutno hospitaliziranih i intenzitetu iste, možemo pretpostaviti da je sigurno među nama”, zaključila je Grgić.

Prethodni članakMladić iz Mostara i dalje životno ugrožen
Naredni članakSaša Kovačević i njegov bend vraćeni iz Njemačke zbog vakcine