U Krekovima 146 obilježavanje “Nevesinjskih pušaka”

U selu Krekovi kod Nevesinja biće obilježeno 146 godina od početka ustanaka u Hercegovini – Nevesinjske puške.

Za 11.00 časova zakazano je služenje parastosa, a potom polaganje vijenaca i cvijeća kod spomen-obilježja.

Potom je od 11.15 časova planirano obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, kao i poslanici u Narodnoj skupštini Srpske Ilija Tamindžija, Ljubiša Krunić, Maksim Skoko i Marinko Dragišić.

“Obilježavanje ovog istorijskog događaja od republičkog značaja biće održano zajedno sa Srbijom, po osnovu odluka vlada Srpske i Srbije zbog značaja za cjelokupan srpski narod”, rekao je juče Milunović.

Prva Nevesinjska puška bio je ustanak podignut u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore.

To je vremenom preraslo u Srpsko-turski rat. Ubrzo je došlo do Berlinskog kongresa 1878. godine kojim su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost i teritorijalno proširenje, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH.

Druga Nevesinjska puška, poznatija kao Uloški ustanak, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

Nevesinjska antifašistička puška predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udrežnju kod Nevesinja.

Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi, ali ga komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu proglasile za Dan ustanka protiv okupatora, već 4. jul.

Milunović je naveo da prva “Nevesinjska puška” predstavlja ustanaka srpskog naroda protiv turske vlasti koji je podignut 1875. godine i koji je poprimio široke razmjere, u koji su se uključile Srbija i Crna Gora.

“Taj veliki ustanak u Hercegovini je za konačan ishod imao održavanje Berlinskog kongresa 1878. godine, na kojem su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost”, rekao je Milunović.

Prva Nevesinjska puška predstavlja ustanak srpskog naroda protiv turske vlasti.

Nevesinjci su pokrenuli i Uloški ustanak 1882. godine, koji je bio revolt zbog vojne obaveze koju su uvele austrougarske vlasti.

Treći ustanak podignut je 2.juna 1941. i predstavlja prvi oružani otpor protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

 

 

 
Prethodni članakPonovo narandžasto upozorenje za gotovo cijelu BiH
Naredni članakTužilaštvo ispituje Vikića