U Konjicu sastanak stranaka koje čine vlast na nivou BiH

Sastanak predstavnika Trojke, SNSD-a i HDZ-a Bosne i Hercegovine trebao bi biti održan danas u Konjicu.

Do sastanka dolazi nakon odluka Narodne skupštine NSRS o neprovođenju odluka visokog predstavnika na području tog entiteta, a nakon toga i o neobjavljivanju i neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, što su predstavnici Trojke ocijenili kao grubo kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvoreni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da prije sastanka s HDZ-om i SNSD-om, predstavnici Trojke održe sastanak kako bi usaglasili stavove i pristup problemu koji je pred njima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović su najavili kako će na sastanku s partnerima predložiti integralno bavljenje pitanjem 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što uključuje i reformu Ustavnog suda BiH.

“Razgovaraćemo i o ovim temama. Ali imamo i mnogo otvorenih pitanja, kao što je pitanje vezano za ranije dogovore, za izbor ministra finansija BiH. Vjerujem da tu neće biti problema, imajući u vidu da je Zoran Tegeltija otišao na drugu dužnost i da treba da se izabere gospodin Amidžić”, kazao je Dodik.

Isto tako, dodao je on, “imamo probleme s raspodjelom sredstava”.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je kazala da će sutra na sastanku s partnerima s kojima su na vlasti na nivou BiH imati određene prijedloge, “s obzirom da se vrtimo već mnogo godina, preciznije od 2019. godine, s pričom o 14 prioriteta”.

“Jedan od naših prijedloga bit će da pokažemo svoju opredjeljenost na taj način što ćemo se integralno baviti pitanjem 14 prioriteta, predložiti to ljudima ako žele da nađemo rješenje za svako od tih pitanja i da onda tome pristupimo na jedinstven način usvajanja kad se steknu uslovi, a naša namjera je da se što prije steknu uslovi za to”, kazala je Cvijanović.

Po njenim riječima, u okviru tih 14 prioriteta “u jednoj od tačaka imamo jednu veoma snažnu podtačku koja kaže da je neophodno izvršiti reformu Ustavnog suda BiH kako bi se riješilo pitanje stranih sudija”.

Prethodni članakJak zemljotres jutros zatresao Bosnu i Hercegovinu
Naredni članakMeksiko: Najmanje 100 ljudi preminulo zbog velikih vrućina tokom dvije sedmice