U Hrvatskoj uhapšena petorica pedofila

Petorica pedofila uhapšena su u Hrvatskoj u međunarodnoj akciji i protiv njih su podnesene krivične prijave zbog iskorištavanja djece za pornografiju, saopštila je hrvatska Direkcija policije.

Iz policije navode da je u prošlogodišnjoj međunarodnoj akciji, čiji se podaci tek sada mogu objaviti, utvrđen identitet petorice osumnjičenih koji su dijelili sadržaje seksualnog zlostavljanja djece na području tri hrvatske policijske uprave.

U dva slučaja je utvrđeno da su počinioci strani državljani koji su na području Hrvatske boravili privremeno te je dalja kriminalistička istraga nastavljena putem međunarodne policijske saradnje.

Utvrđeno je da su počinioci učitali i podijelili ukupno više od 46.000 datoteka koje prikazuju seksualno zlostavljanje djece.

Prema navodima Direkcije policije Hrvatske, tokom septembra u sklopu Empaktove akcije koju je podržao Evropol, uhapšeno je ukupno 57 muškaraca iz svih slojeva društva, a osumnjičeni su za širenje materijala o seksualnom zlostavljanju djece korištenjem pir-tu-pir mreža.

Riječ je o osumnjičenima dobi od 23 do 72 godine, a njihova prosječna starost je 49 godina. Četiri osumnjičena su učitelji, a jedan radi s djecom s poteškoćama u razvoju, što akciju čini još značajnijom, ističe Direkcija policije.

Neki od uhapšenih imali su direktan pristup djeci zahvaljujući svojoj profesiji, a deset ih je imalo i vlastitu djecu.

Najmanje jedno dijete je spaseno od kontinuiranog tjelesnog zlostavljanja, dok se za ostalu djecu može smatrati da su spasena od potencijalnog zlostavljanja.

Osim Hrvatske, u akcijama protiv seksualnih zlostavljača djece učestvovalo je još 26 evropskih zemalja, prenose hrvatski mediji.

Prethodni članakOrban se sastao sa Trampom na Floridi (FOTO)
Naredni članakŠpijunski rat u Srbiji, ili: KRIK za Oskara