U Hrvatskoj potvrđen prvi smrtni slučaj zbog vakcinacije! Preminuo 33-godišnjak nakon prve doze AstraZenece

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je u utorak da je u Hrvatskoj potvrđen prvi smrtni slučaj zbog vakcinacije.

Naime, nakon devet mjeseci utvrđeno je da je 33-godišnjak, koji je kako neslužbeno saznajemo bio iz Siska, preminuo od vakcine.

17. marta ove godine, 12 dana nakon primanja prve doze vakcine AstraZeneca, u KBC-u Zagreb preminuo je do tada zdrav muškarac kojem se zdravstveno stanje naglo pogoršalo.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Zaključena ocjena prijave sumnje na nuspojavu vakcine proizvođača AstraZeneca sa smrtnim ishodom

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) danas su zaključili ocjenu prijave sumnje na nuspojavu u 33-godišnje muške osobe koja je preminula 12 dana nakonvakcinacije vakcinom  COVID-19 Vaccine AstraZeneca (novog naziva Vaxzevria). Stručna grupa HALMED-a i HZJZ-a ocjenom je zaključila da prijava ispunjava kriterijume prema kojima se smatra sindromom tromboze s trombocitopenijom. Uzročno-posljedična povezanost između primjene vakcine i nastalih reakcija te smrtnog ishoda ocijenjena je kao: vjerovatna.

Ovim putem izražavamo iskreno saučešće porodici i prijateljima preminulog gospodina zbog njihovog velikog gubitka.

Uz danas ocijenjenu prijavu s, nažalost, fatalnim ishodom, u Republici Hrvatskoj do sada nisu zabilježeni drugi slučajevi ove nuspojave te do sada ni za jedan drugi prijavljeni smrtni ishod nije utvrđena povezanost s vakcinacijom.

Evropska agencija za lijekove je temeljem ocjene prijava primljenih u evropskoj bazi nuspojava identifikovala navedeni sindrom te je utvrdila da se vrlo rijetko može pojaviti uz primjenu vektorskih vakcina. Tokom ocjene EMA-e prikupljena su nova saznanja vezana uz mehanizam nastanka ove vrlo rijetke nuspojave te način dijagnosticiranja i liječenja predmetnog stanja, čime su u međuvremenu omogućeni bolji ishodi zbrinjavanja ove nuspojave, odnosno značajno je smanjen rizik od težih ishoda.
EMA je utvrdila da, iako postoji mogućnost pojave ovog vrlo rijetkog sindroma, ukupne koristi primjene predmetne vakcine u sprečavanju bolesti COVID-19, kao i s njom povezanih rizika od hospitalizacije, potrebe za smještanjem pacijenata na odjele intenzivne njege i smrti, nadmašuju potencijalne rizike.

Iako, nažalost, svi lijekovi i vakcine imaju rizik za razvoj nuspojava, koje u jako rijetkim situacijama mogu dovesti do najtežeg ishoda, vakcine su i dalje najbolja zaštita od bolesti COVID-19, koja je dosad odnijela više od pet miliona života i od koje je samo u Hrvatskoj preminulo više od 11.000 osoba.

Tok ocjene

Predmetna prijava primljena je u martu 2021. godine, nakon čega su provedene opsežne medicinske pretrage i analize u svrhu provođenja ocjene uzročno-posljedične povezanosti s primjenom vakcine te je na traženje HALMED-a iz uključenih zdravstvenih ustanova prikupljena medicinska dokumentacija.

U trenutku prijave, sindrom tromboze s trombocitopenijom vezan uz vakcinaciju protiv bolesti COVID-19 nije bio poznat. Naknadno su iz ocjene EMA-e proizašla saznanja o nuspojavi i njenom mehanizmu nastanka koja su pružila smjernice za nastavak ocjene. U skladu s navedenim, provedene su dodatne pretrage i analize te su prikupljena ekspertna mišljenja stručnjaka iz Ministarstva zdravstva, Kliničkog bolničkog centra Zagreb i vanjskih stručnjaka HALMED-a na području hematologije. Prijavitelj i porodica obavještavani su o toku postupka.

S obzirom na specifičnost i netipičnost stanja opisanog u prijavi i medicinskoj dokumentaciji, nije bilo moguće potvrditi konačnu dijagnozu i završiti ocjenu. Stoga je nakon preliminarne ocjene Stručne grupe HALMED-a i HZJZ-a zatraženo dodatno specijalističko mišljenje na području poremećaja zgrušavanja krvi od njemačkog Instituta za imunologiju i transfuzijsku medicinu pri Univerzitetu Greifswald. Navedeni institut je od strane EMA-e uključen u ocjenu sličnih prijava na razini EU-a. Slijedom primanja predmetnog specijalističkog mišljenja, Stručna grupa HALMED-a i HZJZ-a donijela je konačni zaključak ocjene.”

Prethodni članakLiverpul izbacio Milan, Grizman heroj u Portu
Naredni članakJak vjetar upalio narandžasti i žuti alarm