U Hramu Svetog Save počeo Sveti arhijerejski sabor SPC

Patrijarh Porfirije i episkopi Srpske pravoslavne crkve okupili su se u Hramu Svetog Save na Vračaru, gdje je u toku liturgija koja će označiti početak redovnog zasjedanja Arhijerejskog sabora SPC, piše Tanjug, a prenosi RTS.

U Hramu Svetog Save su se oglasila zvona i arhijerejska liturgija je počela vaskršnjim troparom Hristos voskrese.

Liturgijom i svečanim zasjedanjem episkopa danas je u Pećkoj patrijaršiji trebalo da počne Sabor, ali su u ponedjeljak prištinske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na KiM, kako bi prisustvovali svečanom početku rada Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije - Sabor SPC-a (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja. Zbog toga će Sabor SPC početi u Hramu Svetog Save na Vračaru, gdje je u devet sati počela liturgija.

Nakon liturgije uslijediće priziv Svetog duha i svečano zasjedanje, nakon čega će početi i radni radni dio Sabora pod predsjedništvom patrijarha Porfirija u kripti Hrama Svetog Save.

Poglavar SPC će se na samom početku svečane sjednice obratiti arhijerejima i istaknuti najznačajnija dešavanja u toku protekle godine i ukazati na neke od izazova sa kojima će se Sabor baviti u narednim danima.

Vladike će se, kako se očekuje, baviti stanjem u eparhijama, crkveno-prosvjetnom djelatnošću i stanjem u bogoslovijama, situacijom na KiM i drugim aktuelnim pitanjima u Crkvi. Sve eparhijski arhijereji će podnijeti svoj izvještaj o radu.

Sabor SPC-a (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasjedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispjeli predmeti dostavljeni od Svetog arhijerejskog Sinoda, a nastavlja se razmatranjem izvještaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tijela, organa i zavoda. Na kraju zasjedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost, najavila je SPC.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedjelju dana. Takođe, u Hramu Svetog Save na Vračaru tokom Sabora biće služena i arhijerejska liturgija uz učešće svih arhijereja srpske crkve povodom obilježavanja trostrukog jubileja posvećenog prepodobnom ocu Јustinu Ćelijskom, a to su 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od kanonizacije odnosno upisa u diptihe svetih Pravoslavne crkve.

Prethodni članakŠmit se u izvještaju SB UN obrušio na Dodika i vladajuće stranke u Srpskoj
Naredni članakDetalji ubistva u centru Banjaluke: I djevojka među uhapšenima