U Foču i Prijedor stigli inkubatori i prateća oprema za zbrinjavanje životno ugrožene novorođenčadi

U okviru humanitarne akcije “S ljubavlju habrim srcima” Univerzitetskoj bolnici Foča i prijedorskoj bolnici dopremljeni su savremeni transportni inkubatori i oprema koja je neophodna za životno ugrožene rođene bebe. Јednu od najvećih humanitarnih akcija provodi Udruženje pedijatara uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Srpske.

Udruženje pedijatara Republike Srpske isporučilo je Univerzitetskoj bolnici Foča dva savremena inkubatora, po jedan transportni i stacionarni, uz ostalu prateću opremu za zbrinjavanje vitalno ugrožene novorođenčadi.

U paketu pomoći, uz inkubatore, Univerzitetska bolnica dobila je i dvoja kolica za intrahospitalni prevoz, dva puslna oksimetra – za mjerenje zasićenosti krvi kiseonikom i dva perfuzora- brojača kapi infuzije.

Načelnik Dječijeg odjeljenja Biljana Stanković ističe da je ovo veoma važna i skupocjena oprema i da omogućava najbolji mogući način transporta životno ugrožene novorođenčadi.

– Savremeni metodi liječenja i moderna tehnologija su omogućili da i djeca veoma male tjelesne težine imaju šansu za život. Samo im treba obezbijediti adekvatnu opremu i adekvatan transport do tercijarnih ustanova gdje će se primijeniti mehanička potpora disanja –  kaže Stankovićeva.

Uz inkubator, koji su nabavili 2019. godine, dobijanjem novog transportnog inkubatora, koji će zamijeniti dotrajali aparat, u ovoj ustanovi više neće morati da strahuju u slučaju transporta blizanaca.

– Inkubator je bio star više od 40 godina, koji naprosto više nije mogao da se servisira i uvijek je bilo rizično da li će se beba adekvatno moći transportovati ili ne – rekla je pedijatar – neonatolog Univerzitetske bolnice Tatjana Gavrilović Elez.

Ona je napomenula da su, u situacijama kada je novorođenčetu potrebno obezbijediti kiseoničku terapiju pomoću aparata sa mehaničkom ventilacijom, te nastavak dalje terapije, najvažniji prvi minuti i prvi sati, odnosno pravovremen transport ka tercijarnoj ustanovi.

Direktor Univerzitetske bolnice Radmil Marić zahvalio se, u ime zaposlenih, svim donatorima.

– I u budućnosti treba da nastavimo da radimo slične akcije. Nadam se da će sljedeća krenuti već početkom iduće godine i to je ono što je svakako potrebno našem zdravstvenom sistemu – rekao je Marić.

Opremu za transport životno ugrožene novorođenčadi u okviru akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” dobile su bolnice u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Foči, Gradišci, Prijedoru, Zvorniku, Trebinju, Nevesinju, Istočnom Sarajevu, kao i bolnice u Gračanici na Kosovu i Metohiji i Livnu u Federaciji BiH.

 

Prethodni članakHamas: Dosad ubijeno preko 10.000 ljudi, od toga preko 4.000 djece
Naredni članakĐinping: Kina spremna da sa Srbijom brani pravdu na međunarodnoj sceni