U FBiH malobrojni Srbi ne mogu da ostvare ni osnovna prava (VIDEO)

Prema posljednjim procjenama, Srba u Federaciji BiH nema više od dva odsto, ali problema ima napretek. Malobrojni Srbi ne mogu da ostvare ni osnovna prava – od nemogućnosti autentičnog predstavljanja u institucijama, do ekonomskih, odnosno egzistencijalnih izazova, naveli su sagovornici u emisiji Drugi ugao.

Saglasni su da je položaj malobrojne srpske zajednice u Federaciji, moguće popraviti ukoliko se počne poštovati slovo Ustava.

– Vlada Federacije BiH, a radi se o kategorijama povratnika – ukida i elementarne uslove, koji ti ljudi imaju na svojim ognjištima u FBiH. Premija za mlijeko je najvažniji segment poljoprivredne proizvodnje. Kada im ukinete premiju – vi im ukidate primanja – rekao je Nemanja Davidović iz Centra za podršku povratnicima Unsko-sanskog kantona.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević je rekao da je uskraćena i ćirilica.

– Mimo Ustava i zakona. Naime, na zadnjem zajedanju gradskog Vijeća grada Mostara – donesena je odluka, da se svi natpisi ispisuju isključivo na latinici – podsjetio je Milivojević.

Delegat Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta smatra da bi se mnoge stvari promijenile kada bi se u srpskom korpusu postiglo legitimno predstavljanje.

– Nažalost, mi imamo danas situaciju, odnosno u posljednjih 20 godina – da nismo imali većinu unutar Kluba Srva, koja bi mogla pokrenuti nacionalni vitalni interes – dodao je Broćeta.

RTRS

Prethodni članakMaloljetnici prijetili da će izvršiti krvoproliće u školi u Donjem Vakufu
Naredni članakPolitički forum o evropskim integracijama u Briselu