U FBiH Dan žalosti u srijedu, 16. avgusta

Vlada Federacije BiH danas je proglasila srijedu, 16. avgust, Danom žalosti u ovom entitetu zbog stravičnih ubistava u Gradačcu.

U obrazloženju odluke koja je usvojena na hitnoj telefonskoj sjednici istaknuto je da je donosena radi izražavanja saučešća i saosjećanja sa porodicama žrtava stravičnih ubistava u Gradačcu, koja su se desila u petak, 11. avgusta, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i federalnih institucija.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u FBiH.

Medijske kuće na teritoriji FBiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u Službenim novinama FBiH.

Vlada Republike Srpske ranije je danas, na telefonskoj sjednici, proglasila srijedu, 16. avgust, Danom žalosti u Republici Srpskoj zbog tragičnih događaja u Gradačcu.

Savjet ministara na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici, na kojoj je trebao biti razmatran prijedlog odluke o proglašenju srijede, 16. avgusta, danom žalosti u BiH zbog tragedije u Gradačcu, nije imao kvorum za odlučivanje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da srpski ministri u Savjetu ministara nisu bili protiv proglašavanja dana žalosti zbog tragedije u Gradačcu, kako to pojedini federalni mediji pokušavaju predstaviti.

Nermin Sulejmanović iz Gradačca je u petak, 11. avgusta, iz pištolja ubio bivšu suprugu u prisustvu kćerke i to uživo prenosio na društvenoj mreži “Instagram”.

On je potom na različitim lokacijama u Gradačcu ubio oca i sina, te ranio policajca, muškarca i ženu. Sulejmanović je nakon toga izvršio samoubistvo.

U Gradačcu je proglašena trodnevna žalost.

Ubijena Nizama Hećimović sahranjena je danas u Mionici kod Gradačca.

Prethodni članakRadanović: Dodikovo uklanjanje ugrozilo bi opstanak Srba u FBiH
Naredni članakKošarac: Srpski ministri nisu bili protiv proglašavanja dana žalosti