U Banjaluci premijera monodrame o stradanju hercegovačkih Srba

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci sutra će premijerno biti izvedena monodrama autora Dragane Mandrape “K`o kamen – Velenka Brstinova i kćer joj Dragana”, koja govori o stradanju hercegovačkih Srba u Drugom svjetskom ratu.

Mandrapa, profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi “28. juni” u Istočnom Novom Sarajevu, ranije je rekla za Srnu da je decenijama kultura sjećanja na srpske žrtve bila svedena na sjećanje pojedinaca, što je bio jedan od motiva da ličnu priču svoje majke pretoči u monodramu.

Ona je navela da priča o stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu ne može ostati samo nečije individualno sjećanje.

– Nisam razmišljala o majčinom životu sve dok se krug nije okrenuo. Tek kad sam doživjela ličnu tragediju, shvatila sam težinu i njene i naše zajedničke, kolektivne nesreće – rekla je Mandrapa.

Ona je dodala da je u posljednjem ratu doživjela lične i porodične tragedije, te da je shvatila da je njena dužnost da govori i prenosi sjećanja na buduća pokoljenja.

– Ovo je vrijeme u kome je zaborav jači od sjećanja – rekla je Mandrapa i dodala da je ideja bila da se pričom o stradanju ispriča priča o životu, ljubavi i praštanju.

Prema njenim riječima, pisati ili pričati priču o svom životu znači uhvatiti se u koštac sa nagomilanim emocijama i traumama koje su ih prouzrokovale.

Mandrapa je istakla da je tekst nastao iz potrebe da se sačuva svjedočanstvo na stradanje jedne porodice.

Ona je izrazila zahvalnost Srpskom kulturnom i prosvjetnom društvu “Prosvjeta” iz Banjaluke i glumici Ljiljani Čekić što su prepoznali važnost teme i omogućili da se njena priča, oblikovana u monodramu, izvede u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Premijera je najavljena za sutra na sceni “Petar Kočić” u 20.00 časova.

Prethodni članakDanas skup “Granica postoji” u Novom Goraždu
Naredni članakOrban: U Mađarskoj neće biti skupova podrške “terorističkim organizacijama”